Philip Botström och Stefan Löfven. Foto: TT

Socialdemokrati, tack

SSU Skåne har haft individer i sitt toppskikt som inte delat ungdomsförbundets värdegrund eller ens alla vanliga demokratiska värderingar. Det handlar bland annat om homofobi. De unga män de handlar om har också betett sig aggressivt mot andra medlemmar. Enligt en granskning av Kvällsposten har SSU:s ledning vetat om saken och helt enkelt ljugit om det, vilket inte gör saken bättre.
En av de kritiserade medlemmarna var medlem i en konservativ moské, där hen har framfört åsikter som inte är i enligt med SSU:s linje. En kvinnlig medlem har haft praktikplats på egyptiska UD, ett land som inte har fria val. Sverige har religionsfrihet, så att vara medlem i en konservativ moské är inte ett problem, men om man framför osmakliga åsikter som att homosexuella skulle vara sämre personer med ”smutsigt blod” måste man välja mellan den hållningen och medlemskap i SSU.
SSU borde ha reagerat snabbt när det kom till deras kännedom och förklarat att medlemskap bara är möjligt om man delar förbundets åsikter. SSU:s ordförande Philip Botström syns på bild på ett av de möten där bland annat homofobiska åsikter uttryckts, men har enligt vittnen inte agerat. Om han valt att ignorera problemet för att slippa dålig publicitet för SSU bör det vara skäl till avgång. Att medlemmarna ska känna sig trygga och verksamheten hålla sig inom de ideologiska råmärken man kommit överens om är givet. Socialdemokraterna måste ta avstånd både på lokal- och riksnivå och fundera på hur de kan ge lokalavdelningarna verktyg för att det inte ska kunna hända igen, samtidigt som man respekterar den demokratiska processen.
Ledarskribentkollegan Sakine Madon talade i en text om att politiska partier inte ska drabbas av ”mångfaldspanik” och bortse från att någon är olämplig för att man gärna vill ha representanter från många olika grupper i partiet. Kanske är det det som skett här. Ideologisk samhörighet måste vara det avgörande, inget annat.
Martina Jarminder