Feministiskt Initiativ efter Gudrun Schyman

Gudrun Schyman har i stor utsträckning varit Feministiskt Initiativ. Att hon avgår som partiledare kan förmodligen knäcka partiet. Dock har Schyman nog rätt i sin analys av att det har varit svårt att komma fram ur hennes skugga. På så vis är det en blandad välsignelse för ett nytt, litet parti att ha en välkänd partiledare, som dessutom brukar vara större än partiet hon representerar.
När Schyman framträtt som partiledare för Vänsterpartiet och Fi har det varit svårt att avgöra var hon slutade och partiet började.
Gudrun Schyman säger att Fi är starkare än tidigare, med fler lokalavdelningar, trots det dåliga valresultatet. Hon menar att man måste tänka långsiktigt kring politiskt inflytande. Men Fi hade utmärkt tillfälle att förankra feministisk politik under den intensiva metoo-debatten. Partiet lyckades inte kapitalisera på det, vilket borde leda till ett antal försök till eftervalsanalys.
Metoo-samtalet visade att det fanns ett behov av att diskutera könsroller och maktbalans. Ändå tyckte väljarna inte att Fi skulle föra det samtalet å deras vägnar. Fi har lagt mycket energi på identitetspolitik, vilket inte nödvändigtvis har väljarstöd. Många har upplevt det som att partiet inte har markerat mot hedersförtryck och -våld tillräckligt starkt. Ett feministiskt parti som inte lyckas komma in i debatten under ett ödesår för jämställdhet har mycket att fundera på inför framtiden. En av de frågorna är vilken sorts parti Fi ska vara utan Gudrun Schyman.
Martina Jarminder