Andreas Karlsson och Anna Karlsson har skrivit sin elfte bok, även denna gång om Hallands historia. Flera kapitel utspelas i länets södra delar.Foto: Privat

Folkilskna Christensa träder fram ur historiens mörker

Laholm Folkilskna Christensa Nilsdotter i Laholm startade bråk om en hög med bräder utanför tullarens farstu. Hon är en av många historiska personligheter man kan läsa om i syskonen Andreas och Anna Karlssons senaste alster.

Den är nummer elva i raden av böcker om Hallands historia. Den har titeln Halländska historiska platser och uppehåller sig i flera kapitel i länets södra ände.
Utöver den folkilskna kvinnan kan man läsa om hur illa det höll på att gå för mannen som stal några tegelstenar som fallit ner från Ysbys kyrktorn och murade in dem i sin skorsten, liksom om klockaren i Hasslöv som fick församlingen att begå sabbatsbrott.

Historierna är hämtade ur verkligheten, och har hittats efter läsandet av tusen och åter tusen handskrivna handlingar, främst domstolsdokument.
– Det är en ren träningssak. När man väl har vant sig går det lätt att läsa dem. Det var den tidens offentliga handlingar så de är ofta vackert skrivna, säger Anderas Karlsson, hemmahörande i Falkenberg.
Författandet började som släktforskning och har utvecklats till en passion för honom och hans syster. Men det har ett pris.
– Dammtussarna samlas och ogräset frodas hemma hos mig, för det är detta jag sysslar med på kvällar och helger.

Detta är en förkortad webbversion. Hela artikeln kan läsas i e-tidningen. För e- eller pappersprenumeration, kontakta kundtjänst. Öppettider: måndag-fredag 09.00-13.00. Telefon: 0430-737 00. E-post: kundtjanst@laholmstidning.se

×