Rektorn Mikael Haglund (till höger) och sjuåriga Stina Malmsten och skolkamraterna på Öringe skola och Montessoriförskola jobbar med miljöprojekt. Tillsammans vill man att skolan ska få en Grön flagg. Foto: Oskar Svensson
Stina Malmsten är tänker mycket på miljön.

Skola satsar på sitt miljöarbete

Öringe Öringe Skola och Montessoriförskola har inlett ett skolprojekt där eleverna själva är delaktiga i miljöarbetet.
Målet är att bli Grön Flagg-certifierade.

I och med det aktiva miljöarbetet var Mellbystrandsskolan först ut i Halland, 1997, Därefter har Skottorpsskolan, Ängskulla förskola i Veinge och Nyckelpigans förskola i Mellbystrand blivit Grön Flagg-certifierade, som stiftelsen Håll Sverige Rent, ligger bakom.
Nu vill Öringe skola och Montessoriförskola sälla sig till det sällskapet och bli nummer fem i Laholms kommun.
– Det skulle betyda mycket för oss och det är ett bevis på att man är miljömedveten, säger rektorn Mikael Haglund på Öringe skola och Montessoriförskola.
Därför har man gjort upp en plan, vilket skolan inledde för sex veckor sedan där man bildat ett Grön Flagg-råd där representanter med elever från klasserna samt den äldsta i förskoleklassen ingår.
– Vitsen med det hela är att barnen själv ska komma med förslag på vad vi ska göra. Vi sätter bara ramarna, berättar Mikael Haglund.

Det är inom tre områden man jobbar, plockar skräp och annat som inte hör hemma i naturen, sortera och återvinna och återanvända.
– Vår tanke är att engagera barnen i miljöarbetet, det är grundtanken med det hela och då bestämde vi oss för att börja med något som är mer greppbart för barnen och då valde vi skräp och avfall, det är ett område alla enkelt kan förstå, säger Mikael Haglund.
Skolan har 57 elever i grundskolan från ettan till sexan och 37 barn inom förskoleverksamheten. Hela skolan och förskolan är involverade i projektet.
Det var för sex veckor sedan man inledde miljöarbetet mer frekvent där det är eleverna själva som bestämmer vad man vill göra för miljön.

Varannan vecka har eleverna tillsammans med personalen ett rådsmöte.
En av alla representanter är Stina Malmsten, som går i förstaklass.
– Jag gillar naturen och tycker man ska vara rädd om den, så jag tycker det är bra att skolan gör det här, säger hon och fortsätter:
– Vi komposterar hemma också, men ibland tar jag och hämtar plast och pappkartonger, för att jag ska pyssla med det, säger Stina Malmsten.
Eleverna har själva bestämt att arrangera en loppis och skräpplockardag för naturens bästa.

Att eleverna själva får vara med och påverka är något som Stina Malmsten uppskattar.
– Det är kul att få ta lite ansvar och vara med och påverka samt få höra vad andra har för idéer om att göra naturen och världen bättre, säger Stina Malmsten.
De kommer framöver att göra två studiebesök. Den ena gången ska man besöka Växtverket i Halmstad, och det kommer också att bli ett besök på återvinningscentralen, där fyraåringarna till sjätteklassarna åker med.
– Vi hoppas och tror att vi kan skicka vår ansökan i januari-februari nästa år, säger Mikael Haglund.

Han fortsätter:
– Många skolor engagerar sig på olika sätt i miljöarbetet. Det viktigaste för oss är att få barnen att bli engagerade till att bli mer miljömedvetna, för det handlar om hållbarhet. De ska se hela kedjan från var maten kommer ifrån, till hur man återvänder den. I slutändan kan det bli energi man återvinner i form av biogas, till exempel.
– Ett av delmålen är hur vi ska göra med vår mat. Vi vill få barnen att äta kostriktigt och äta upp sin portion. Vi kommer att mäta matsvinn på hur mycket mat man kastar, för det är viktigt att äta upp sin portion för att orka med dagarna.
Ett miljöarbete som spridit sig hem.
– Man har hört av föräldrarna som redan nu märker av en effekt när barnen är hemma och pratar om vad man ska göra och inte göra, säger Mikael Haglund, som hoppas och tror att en Grön Flagg-certifiering kan bli aktuell i början av nästa år.

×