Helikoptern flög över södra Halland för ett år sedan, med en stor elektromagnetisk ram hängande under sig. Arkivbild
Peter Dahlqvist, geolog SGU. ser möjligheter att hitta vattentäkter i Laholms kommun.Arkivbild

Provborrning efter vattentäkter

Laholm Förra hösten tog SGU reda på vad som döljer sig för hemligheter under ytan på Laholms kommun. Man hittade 15-20 potentiella vattentäkter. Nu följer provborrning.

Förra årets vattenbrist gick SGU (Sveriges geologiska undersökning) att undersöka om det finns outnyttjat grundvatten i marken, och det gör det. Bland annat hittade man ett antal större och mindre grundvattendepåer som man vill undersöka vidare.
– Vi ska provborra på några ställen. De är troligen för små för att bli kommunala vattentäkter men de kan nog vara av intresse för exempelvis lantbruk, säger hydrogeolog Peter Dahlqvist på SGU.

Provborrningar ska göras i början av november.
Vid flygundersökningen hittade man också redan kända vattentäkter, till exempel i Skottorpsområdet. Det tar man som en bekräftelse på att den nya metoden fungerar, vilket är viktigt för framtida insatser.

Detta är en förkortad webbversion. Hela artikeln kan läsas i e-tidningen. För e- eller pappersprenumeration, kontakta kundtjänst. Öppettider: måndag-fredag 09.00-13.00. Telefon: 0430-737 00. E-post: kundtjanst@laholmstidning.se