Molly Asplid var en av flera som besökte Fritidsbanken i Laholm som invigdes på lördagen. Foto: Oskar Svensson
Elias Asplid hittade en fotboll på Fridsbanken som privatpersoner kan låna om så önskas. Foto: Oskar Svensson
Verksamhetschefen Christer Walther på Röda Korset välkomnar besökare till lokalerna på Östertullsgatan.
Ingrid Karlsson och Lillemor Jonsson passade på att ta sig en korv med bröd vid invigningen.
Leif Moberg tvättar av fotbollarna som skänkts till Fritidsbanken.
Christer Walther, Jenny Hallengård med Josefin och Walther.
Walther Silwer med mamma Josefin, hittar roliga saker i lokalen.

Bank för sport och fritidsgrejer invigd

Laholm Nu är det fritt fram att låna sport- och fritidsartiklar då Fritidsbanken i Laholm som 77:e biblioteksbank invigdes.

Att idrotta kan i många fall vara en klassfråga. Nu är det möjligt för föreningar och allmänheten i alla åldrar att låna sportutrustning och fritidsprylar om så önskas. Det har blivit verklighet när Fritidsbanken på Östertullsgatan invigts i Laholm. En fritidsbank som fungerar som ett bibliotek där man lånar fritidsartiklar, som är ett samarbete mellan Röda Korset och Laholms kommun.
– Vi är nummer 77 i Sverige som har öppnat en fritidsbank Det var en som öppnade en kvart innan oss som är den 76:e, säger föreståndaren Jenny Hallengård.

Ett grönt hopprep var stand-in som blågult band för att förkunna att Fritidsbanken nu är invigd, vilket gjordes av kommunens föreningskonsulent Carl-Fredrik Stefansson. Direkt efter bandklippningen tog besökarna sina första steg in i lokalen.

Sedan i mars har man från personalens sida arbetat med projektet och samlat på sig sportutrustning och fritidsgrejer som föreningar och allmänheten skänkt till projektet.
– Jag tycker det är ett jättebra initiativ. Man trodde inte att de skulle få in så här mycket men det är ju bra. Det är inte alla som ha råd att köpa det man behöver för att idrotta. Då är det bra med att kunna låna, säger Lillemor Jonsson.
Hela lokalen är fylld med alltifrån fotbollar, skridskor, strandgrejer och spel och annat som hör aktiviteter till.
– Vi är tacksamma för allt vi hittills har fått in så vi vill rikta ett tack till alla föreningar och allmänheten som skänkt saker till oss. Många har varit himla positiva till idén, säger föreståndaren Jenny Hallengård.

Även om det är fullt på hyllorna, så har man fått in mer av annat.
– Vi har lite ont om bordtennisracket. Men jag som är mamma tänker också på när barnen är ute på läger och inte har tält så det räcker kan det vara en möjlighet att låna av oss i framtiden, men det saknar vi än så länge, säger Jenny Hallengård.

Nu ska man sprida fritidsbanken till människors medvetande. Men en idé är att utveckla verksamheten.
– Det finns tankar på att ha ett mobilt utlånings ställe nere vid stranden så att folk kan låna sport- och fritidsartiklar, istället för att bära med sig själva, men det är inte förrän till nästa år det kommer bli aktuellt, berättar Jenny Hallengård.
Fritidsbanken kommer att ha öppet fyra dagar i veckan; tisdag, torsdag, fredag och lördag
– Det finns alltid möjlighet att komma in till oss och lämna fler sport- och fritidsprylar som man inte har någon användning för. Om det inte passar den personen, så kommer det alltid till nytta för någon annan, menar Jenny Hallengård.