Det gula huset i hörnet på Storgatan/Vingesgatan prisas för god byggnadsvård.
Huset har en mängd olika byggnadsdetaljer som bevarats. Bland annat finns de gamla kakelugnarna kvar. Foto: Lina Millberg
Karl Ove och Kerstin Bengtsson fick ta emot det nyinrättade byggnadsvårdspriset. Foto: Lina Millberg

Hus i stan hyllas för sin skönhet

Laholm Det över hundra år gamla huset i hörnet på Storgatan/Vingesgatan är ett landmärke för Laholm. Därför får fastighetsägarna Karl Ove och Kerstin Bengtsson ta emot det nyinrättade byggnadsvårdspriset.

Föreningen Gamla Laholm vill bidra till en vackrare stad genom att dela ut ett nytt pris för byggnadsvård i Laholm.
– Huset är ett landmärke för Laholm och unikt i sin utformning, säger Roy Karlsson, ordförande i föreningen.

Priset delades ut i samband med föreningens sista föreläsning på Gröna Hästen under torsdagskvällen. Fastigheten, som har adressen Storgatan 28-30, byggdes år 1903 och har en hel del år på nacken. I sin motivering skriver Gamla Laholm att byggnaden är väl underhållen och att huset har en mängd olika byggnadsdetaljer som bevarats genom åren. ”Ägarna har också bibehållit den gamla gårdsmiljön. De här gårdsmiljöerna är särskilt utsatta för förändringar”, står det.

En annan detalj som föreningen föll för är att huset fortfarande har kvar sin utformning med butikslokaler i det nedersta planet. Lokalerna nås genom en halvtrappa ner. Makarna Karl Ove och Kerstin Bengtsson var på plats på Gröna Hästen för att ta emot priset och möttes av applåder.
– Det är hedrande att få priset och att det är första gången det delas ut. Det är många som sköter sin fastigheter väl i Laholm, säger Karl Ove Bengtsson.
Han kunde också berätta att det fortfarande är husets original portar och entrédörrar som sitter kvar. Makarna har ägt huset i 50 år. Huset är ensamt i Laholm med att ha den speciella utformningen med butikslokalerna.
– Den här gamla stilen med källarnedfarter är något man annars ser mycket i Köpenhamn, berättade han.
Priset består ett diplom, en plakett som kan sättas upp på byggnaden och så givetvis äran i att ha bidragit till ett vackrare Laholm.