Stort intresse. BK Walldias första träning sedan förra hösten lockade många spelare till futsal-lir. 2019 drar BKW igång igen med spel i division 7. Foto: Johan W Jönsson
Välkomna till Walldia, säger ordförande Jonas Nilsson till nya tränarduon Daniel Pålsson och Hannes Persson. Foto: BKW

Walldia startar upp igen

Fotboll BK Walldia är tillbaka i seriespel 2019. Tränare är redan tillsatta och truppen håller på att formeras.
– Våra spelare som hållit uppe eller varit i andra föreningar har fått ett år utan Walldia för att tänka till. Nu vill vi glömma det som varit och se framåt, säger ordförande Jonas Nilsson.

Efter mycket kämpande under flera år var eldsjälarna ”Jonte” och Per-Åke Persson helt slut efter fjolårssäsongen och beslutet om att inte anmäla något lag till seriespel under 2018 togs. BKW som klubb lades inte ner och det blev bara ett år i träda för herrlaget.

Nu är Nilsson och Persson tillbaka med nya krafter och runt dem är organisationen större än tidigare. Johan Green, som haft uppehåll från fotboll, har varit mycket drivande. Även Ulf Oscarsson och Peter Walldén har hjälpt till. Med flera.

– Walldia känns ändå som min klubb efter åren här som spelare. Det känns inspirerande att vara med och bygga upp något nytt nu. Drömmen är ju att vi blir ett kamratgäng som har riktigt kul ihop och som på sikt kan klättra lite i seriesystemet, säger Green.

LT bjöds in till Walldias första träningspass sedan förra hösten. Intresset var stort. Hela 30 spelare dök upp i Lagaholmshallen för att lira futsal.

– Över all förväntan. Hade det kommit tio, 15 stycken hade vi varit nöjda. Men det är kul att det är sådant intresse, säger Per-Åke Persson.

Laholms FK-spelaren Hannes Persson blir spelande tränare. Han kommer dela på uppgiften med Daniel Pålsson, som spelat de två senaste säsongerna i Ysby BK men tidigare tränat Getinge, Våxtorp och moderklubben Trönninge. Hannes Persson har faktiskt Walldia som moderklubb. Han spelade i BKW när han var sex till tio år.

– Kul att kunna knyta hit en spelare med rötterna i föreningen, säger Jonas Nilsson.

Hannes var positiv när han fick frågan och bestämde sig relativt omgående för att tacka ja.

– Jag har känt ett tag att jag tycker att fotbollen tar för mycket tid. Träning tre, fyra dagar i veckan och lägga en hel lördag på match. Jag vill ägna den tiden på andra saker nu, säger Hannes.
– Samtidigt vet jag att detta kommer att ta tid och engagemang. Men det är något annat. Vi kommer inte träffas fyra, fem gånger i veckan. Dessutom har jag alltid haft tankar på att bli tränare, fortsätter Hannes.

Att han skulle bli tränare i BKW har varit klart en tid.

– Men jag har lagt det åt sidan fram till nu för att fokusera på de viktiga matcher vi haft med LFK.

Till sin hjälp får 24-årige Persson alltså rutinerade Daniel Pålsson. För många Walldianer känd som ”Walldia-dödaren” då han hade en ovana att alltid göra mål med sina lag mot BKW.

– Kan man inte slå dem får man knyta dem till sig, säger Per-Åke Persson och skrattar.
Pålsson har nu förhoppningsvis spelat sin sista match.

– Det hoppas jag. Jag börjar bli till åren och är för otränad. Den enda tydliga rollfördelningen mellan mig och Hannes är att han finns på plan och jag utanför.

– Det känns som en intressant satsning. Jag vet att Hannes har bra kontakter och kommer kunna locka duktiga spelare till Walldia och jag har börjat få ett sug efter att träna ett lag igen, säger Pålsson.

På spelarsidan är det ännu så länge ganska oklart. På plats på den inledande träningen fanns spelare som aldrig lämnat Walldia och de som redan bestämt sig för att komma tillbaka om BKW skulle starta upp igen. Förutom Hannes själv finns spelare som Johan Green, Jonathan Roslund, bröderna Manfred och Simon Walldén, Kenan Ramadani, Nderim Peci, Marcus Petersson och målvakterna Simon Nilsson och Joacim Sörensen bland de som kommer att representera BK Walldia 2019.

– Alla 30 som var här på passet kommer ju inte att spela i Walldia nästa säsong. Men vi kommer att ha ett bra lag, säger Hannes.

Bland spelarna på plats fanns flera av hans före detta lagkamrater i LFK.

– Jag kommer inte att ligga på några A-lagsspelare i LFK. Då blir jag lynchad, säger Persson och skrattar.

– Men de spelare som inte fått så mycket speltid är självklart intressanta. Men de vill så klart se vad som händer i LFK också, fortsätter han.

Någon målsättning likt den Unnaryd hade inför årets säsong – att klippa två divisioner på två år finns inte.

– Målet är att det ska vara fler som engagerar sig än tidigare, att vi ska hjälpas åt och ha grymt kul ihop. Då kommer det andra. En av anledningarna till att jag hoppade på detta var för att jag känner att det finns mycket folk runt omkring som hjälper till och stöttar, säger Hannes.

Ett annat mål är att tvätta bort en tråkig stämpel.

– Vi har fått en dålig stämpel och den har vi till delar fått skylla oss själva för. Men den ska väck nu. Det är slut på allt tjafs och skit. Det kommer inte tolereras. Vi ska uppföra oss, så är det bara, säger ordförande Nilsson.