Grisnäringen påverkades av den usla spannmålsskörden. Arkivbild
Resultat för olika lantbruksgrenar i hela landet, 2018.
Spannmålsproducenter hade ingen glädje av sensommarens och höstens regn, som innebar en liten lättnad för mjölkbönderna. Foto: Johan Nilsson/TT

Gris och spannmål hårdast drabbat

Laholm Torkan slog hårdast mot växtodlare och grisuppfödare. Men alla lantbruksgrenar har drabbats. Värst påverkas företag som tidigare haft ekonomiska problem.

LRF har kommit med en extra rapport om lantbrukets lönsamhet med anledning av sommarens svåra torka. Den är baserad på hela riket och visar att spannmålsskördarna blev 30-70 procent sämre än normalt och att grovfoderbristen är stor. Det har fått till följd att framför allt nötkreatur och lammbesättningar minskas, med långa slaktköer som följd. Sverige kan inte längre exportera spannmål utan måste importera.
Torkan krävde extra insatser och lockade fram ny kreativitet för att kunna få fram foder, men uppfinningsrikedomen var inte gratis. Enligt LRF Konsults beräkningar ökade produktionskostnaderna för spannmål med 80 öre per kilot (från normala 1,25-1,50 kr/kilot) och för mjölk med 50-60 öre (normalt 3-3,50 kr/kg), enligt Jonas Nilsson på LRF Konsult, som är baserad i Halmstad och arbetar i Laholm en dag i veckan.
Han menar att de övergripande siffrorna gäller Halland, men betonar att Laholms kommun var svårare drabbad av torkan än länets övriga delar.
Men det är svårt att teckna någon tydlig bild av lönsamheten.
– Det är stora skillnader mellan företagare inom alla produktionsgrenar, säger Jonas Nilsson.

Lantbruk som uppvisat goda resultat i en rad av år har logiskt nog klarat sig bättre än de med en historia av röda siffror.
– Man kan beskriva det som att för dem som gjort plusresultat är detta som en vägbula, och för dem med minushistoria är det ett dike att ta sig över.

×