Hårdrocksbandet Steelwings gitarrist Gert-Inge Gustafsson ser fram emot nytt skivsläpp. Foto: Hans Bengtsson
Gert-Inge Gustafssons digitala källarstudio gör inspelningen av nya låtar både enklare och billigare än på 1980-talet. Foto: Hans Bengtsson
Gert-Inge Gustafsson i Veinge har återupplivat Steelwings.
Kassettbanden var viktiga på 1980-talet.
Steelwings på 1980-talet: Gert-Inge Gustafsson, Michael Lindman, Tommy Söderström, Krister Andersen (bas) inte med nu, Dennis Nybratt (trummor) inte med nu.
Steelwings i dag: Marcus Fritiofsson, (trummor) ny, Gert-Inge Gustafsson, (gitarr), Tommy Söderström, (sång) Michael Lindman, (gitarr), Peter Fredriksson, (bas) ny.

Steelwings flyger igen

Veinge På 1980-talet var Veingebaserade Steelwings ett hårt satsande band med skivkontrakt och många spelningar. Men så kom livet emellan. Sedan några år har herrarna emellertid återupptagit hårdrockandet och snart släpps deras nya skiva.

Gert-Inge Gustafsson har sålt ventilationsfirman han drev efter musikkarriären som blomstrade på 1980- och början av 1990-talet. Barnen är utflugna. Nu kan han göra vad han vill.
– Om jag rannsakar mig själv kan jag tycka det det här är lite patetiskt, men vad fan, jag tycker det är skitroligt och man måste göra det man vill och kan inte bry sig om vad andra tycker, säger Gert-Inge Gustafsson.
Han sitter i en grå soffa i det ljusa nyrenoverade hemmet i Veinge, som inte bär några vittnesmål om hårdrocksintresset. Men hans långa hår skvallrar och när han börjar berätta om hur det gick till på 1980-talet framträder bilden av en seriöst satsande rockare.

Bandet Steelwings bildades 1982 och var en del av den tidiga vågen av brittiskt influerad hårdrock. De jobbade hårt och repade i Veinges fritidsgård, cirka tre gånger i veckan.
Han minns att första livespelningen var i Laholms stadspark och direktsändes av Radio Halland.
– Då hade vi bara hunnit repa några gånger med vår då nye gitarrist Michael Lindman.
Han minns också att Steelwings lirade flera gånger på Karseforsfestivalen.
– Vi hade spelningar överallt i södra och västra Sverige och i Danmark.
Spelningarna innebar dock ett hårt slit. Bandet fick bära och rigga all utrustning. Det var ljusramper, rökeffekter och stora högtalarstaplar.
– Det blev lite prylhysteri, säger Gert-Inge Gustafsson.
Gitarrspelandet reducerades till den minsta delen av konserterna.

Steelwings spelade in många kassettband som skickades till skivbolag och konsertarrangörer, och det kom ofta olika grader av positiv respons.
– Vi blev spelade på en radiostation i USA. Det tyckte vi var häftigt.
1989 gav de ut en cd.
– Idag kostar den 1700-1800 kronor bland samlarna, säger Gert-Inge.
Bandet slöt avtal med en agent i USA som ville lansera dem där.
– Vi hade erbjudanden från flera mindre skivbolag men han ville att vi skulle in vid något stort.

Detta är en förkortad webbversion. Hela artikeln kan läsas i e-tidningen. För e- eller pappersprenumeration, kontakta kundtjänst. Öppettider: måndag-fredag 09.00-13.00. Telefon: 0430-737 00. E-post: kundtjanst@laholmstidning.se

×