Frida Ottosson gick tillbaka till Halmia inför denna säsongen. Laget och Ottosson har haft ett väldigt bra år och slutade på en andra plats i serien. foto: Angeline Eriksson

Halmia överraskade i serien

Fotboll Frida Ottosson kom inför denna säsongen tillbaka till södra Halland och IS Halmia.
Och även om det var ett mer eller mindre nytt lag och många som inte spelat i division 1 tidigare gjorde laget en riktigt bra säsong och slutade på en andra plats.

Frida Ottosson
Namn: Frida Ottosson
Ålder: 23 år
Bor: Helsingborg
Hemort: Lilla Tjärby
Klubb: IS Halmia
Moderklubb: Lilla Tjärby IK
Position: Ytterback
Aktuell: Haft en bra säsong i Halmia och laget slutade på en andra plats i serien.

– Förvånad ska man kanske inte säga, men vi var nästan ett helt nytt lag. Där var några spelare kvar från förra året som spelat i Halmia lite längre, men vi var rätt så många nya. Jag visste att vi skulle gå bra, men att det skulle gå så här bra får man får ändå se som en riktigt bra säsong. Med tanke på att vi har många unga också, jag är äldst och jag fyller 24 nästa år, så jag tycker att vi ska vara väldigt, väldigt nöjda faktiskt, säger Frida Ottosson.

Ottosson gick till Halmia första gången när hon var 15 år.
– Det är snart tio år sedan, då var man inte stor.
2015 bar det av till Helsingborg för studier och Stattena IF blev den nya klubbadressen.
Inför säsongen 2018 blev det återigen IS Halmia.
– Vi trillade ur med laget jag spelade i Helsingborg och det har varit jättemycket problem i klubben och allting runt omkring, berättar Frida Ottosson som kollade lite på klubbar söderut, men till sist föll valet på en återkomst i Halmia.
– När jag spelar här har jag förmånen att jag kan sova hos mina föräldrar om vi ska iväg på bortamatch dagen efter. Det kan jag inte om jag skulle åkt söder ut, berättar Ottosson.

Nycklarna till att det har gått bra i år tror hon bland annat är tack vare ledarna.
– Absolut tränarna. Mohamed (Omar Jama) kom samtidigt som jag för åtta, nio år sedan när jag spelade i Halmia första gången, och Jessica (Jingblad) har varit i klubben länge. Målvaktstränaren Micke (Johansson) har också varit där länge och även vår lagledare Frida (Samuelsson) har varit med ett tag. Jag tror det var en jätteviktig nyckel att de har varit här länge, kan detta och fick ihop gruppen och hittade rätt spelsätt för att vi ska kunna prestera, så det är stor eloge till dem, berömmer Ottosson.

I helgen avgjordes serien och Halmia slutade på en andra plats med 47 poäng bakom Borgeby på 60. Halmstadlaget avslutade på topp med åtta raka vinster varav en mot seriesegraren.
– Det har varit förhållandevis väldigt jämnt i serien. Alla matcher har varit tuffa matcher. Ibland vet man att vissa lag kommer vara i botten och vissa kommer vara i toppen. Förutom Borgeby som vann, det kände man redan när vi mötte dem första gången att de kommer vara riktigt jäkla bra, men sedan har alla tagit poäng av alla i princip. Det har varit en väldigt jämn serie vilket är kul, det är så det ska vara tycker jag, säger Ottosson och fortsätter:
– Med tanke på det materialet vi har och att halva laget aldrig har spelat i division 1 tycker jag att vi ska vara väldigt, väldigt nöjda med säsongen. Det känns som att det finns potential i truppen, även om vi ska byta tränare till nästa år. Men jag känner att om många stannar har vi en väldigt god potential att uppnå minst samma nivå, om inte ännu bättre nästa år, så det ska bli riktigt roligt.

Ottosson spelar ytterback och är även nöjd med sin egna säsong.
– Den har varit bra. Lite ny omställning då jag pendlar sex gånger i veckan från Helsingborg, så det tog ett tag att sig in i det. Men så känner jag tränarna sedan innan och jag har ju varit i klubben många säsonger innan, säger Ottosson och fortsätter:
– Jag är nöjd med det jag har lyckats prestera i år och att jag tagit min del i laget. Jag är ändå den som har varit äldst när Cornelia (Ericsson) skadade sig. Så jag har kunnat använda min erfarenhet, både för mig själv och för laget.

Även om det under vinterhalvåret varit tungt och pendla och hon kommit hem sent till Helsingborg tycker hon det har varit värt det.
– Det var rätt tungt, men det var en kort period. Jag har bara ett år kvar i plugget, sedan lär det bli svårt för mig att hinna spela fotboll alls, så jag känner att jag lägger tiden nu detta året.

Frida Ottosson
Namn: Frida Ottosson
Ålder: 23 år
Bor: Helsingborg
Hemort: Lilla Tjärby
Klubb: IS Halmia
Moderklubb: Lilla Tjärby IK
Position: Ytterback
Aktuell: Haft en bra säsong i Halmia och laget slutade på en andra plats i serien.