I den mer eller mindre urholkade lönnen har ett samhälle med vildbin varit extremt flitiga. Hela innandömet i trädstammen är fylld av vaxkakor.
Överallt på marken runt den brutna lönnen ligger vaxkakor. Någon honung verkar dock inte finnas kvar...

Uråldrig lönn bröts av i stormby

Laholm I trädgården utanför Gamlebys äldsta hus står en gigantisk lönn som planterades på 1860-talet.
I förra veckan bröts en stor gren av i en stormby vilken turligt nog inte föll mot huset men istället avslöjade ett jättestort bo tillverkat av vildbin.

En sen kväll i förra veckan satt Agneta Larsson på ovanvåningen i huset och hörde hur vinden friskade i allt mer.
– Det kom en ordentlig stormby och jag hörde ett hemskt ljud, men jag förstod inte vad. Lars, min man, öppnade och såg detta, säger Agneta och pekar på den jättelika trädgrenen som fallit och täcker upp halva trädgården.
Den avbrutna grenen är i den grövsta änden, närmast stammen, 2,5 meter i diameter!
– Vår bil stod inne i trädgården så sent som på eftermiddagen för vi behövde ladda batteriet. Men Lars flyttade bilen bara timmar innan trädet bröts. Det var nog ödesbestämt, säger Agneta.
– Men det var tur att vi inte var i trädgården när det skedde och ”Robban” (parets robotgräsklippare) klarade sig också, säger Agneta och skrattar.

Detta är en förkortad webbversion. Hela artikeln kan läsas i e-tidningen. För e- eller pappersprenumeration, kontakta kundtjänst. Öppettider: måndag-fredag 09.00-13.00. Telefon: 0430-737 00. E-post: kundtjanst@laholmstidning.se