Nytt pris ska främja god byggnadsvård

Laholm God byggnadsvård av historiska mått ska premieras.
Det tycker Föreningen Gamla Laholm, som bestämt sig för att instifta ett pris till personer som vårdar och bevarar det gamla.

Vid senaste styrelsemöte klubbade Föreningen Gamla Laholm igenom att premiera goda insatser inom kulturminnes- och byggnadsvård av det historiska planet med ett nyinstiftat pris.

– Vi har haft tankar om det här i flera år där vi vill lyfta fram personer som gjort det väldigt bra med goda insatser för byggnadsvård av äldre fastigheter.
– Samtidigt kan de uppmuntra andra att göra liknande för det är viktigt att man bevarar historien inom kulturminnes- och byggnadsminnesvård, säger Roy Karlsson, ordförande i Föreningen Gamla Laholm.

Priset kommer att gå till någon i Laholms kommun som uppfyller kriterierna där man bevarat en äldre fastighet, en trädgård eller gjort byggnadsdetaljer såsom dörrar, fönsterparti etcetera, på bästa sätt.
– Vi tycker det är viktigare att man vårdar historien än att renovera sönder en fastighet, menar Roy Karlsson och fortsätter:
– Vi vill genom priset även skapa en levande och positiv debatt i kommunen, menar Roy Karlsson.

När priset kommer att delas ut är i dagsläget oklart.
– Vi har redan exempel på pristagare som är goda förebilder, men när vi kommer att dela ut priset beror på när det passar i tid, men det första kommer att delas ut i närtid, utlovar Roy Karlsson.