Fortfarande platsbrist inom barnomsorgen

Laholm Det råder fortfarande platsbrist på kommunens förskolor. Men läget är inte längre lika akut och kommunen ser ut att klara av fyramånaderskravet. Däremot kommer flera familjer inte få plats på den förskola de önskat.

– Sist jag hörde fick alla som står i kö plats, men inte på den förskola de har ansökt om, säger Maria Bronelius (C), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
För att klara av platsbristen har nämnden beställt sex paviljonger som går i drift under hösten 2018 och våren 2019.
– Det är bland annat på gång paviljonger i Hishult, men något datum för när de kan tas i bruk finns inte än. Vi väntar på inredning och personal, säger Maria Bronelius.

Prognosen för i år säger att det tagit i genomsnitt 40 dagar för kommunen att ordna med förskoleplats åt barn som inte fått plats på det önskade datumet. För tre år sedan tog det 22 dagar, och 2016 låg kommunen på 44 dagar. Året efter, 2017, tog det 36 dagar.
I kommun- och landstingsdatabasen, Kolada, görs jämförelser över kommunalverksamhet i olika kommuner. Där kan man se att 86 procent av alla som ansökt om förskola i år, ser ut att få det på önskat datum.
Men backar vi tiden två år var siffrorna betydligt värre. 2016 fick bara 11 procent förskoleplats i tid och 2017 var det 29 procent.
– I dag ligger vi på medel, jämfört med andra kommuner, säger Maria Bronelius.

Detta är en förkortad webbversion. Hela artikeln kan läsas i e-tidningen. För e- eller pappersprenumeration, kontakta kundtjänst. Öppettider: måndag-fredag 09.00-13.00. Telefon: 0430-737 00. E-post: kundtjanst@laholmstidning.se