Skogsinspektörerna Eva Lindespång och Anders Ferman betraktar resultatet av granbarkborrens härjningar under den heta och torra sommaren. Foto: Hans Bengtsson
Blott 4,5-5,5 millimeter långa är de små skalbaggsdjuren. Men de orsakar skador för stora pengar. Foto: Hans Bengtsson
Anders Ferman och Eva Lindespång har en drönare till hjälp för att hitta skadade trädtoppar. Foto: Hans Bengtsson

Små kryp – stora skador

Hishult Den torra och varma sommaren var gynnsam för den trädmördande granbarkborren.
Sydvästra Sverige klarade sig betydligt bättre än sydöstra, men det var ändå avsevärt sämre än normalt.

I skogsföretaget Södras bestånd har 750 000 kubikmeter skog skadats av granbarkborren. Laholm är inte värst drabbat men det är illa även här.
Den cirka 5 millimeter långa skalbaggen finns alltid i skogarna och övervintrar i marken. Sträng vinterkyla har ingen begränsande effekt, men värme har en starkt stimulerande verkan. Normalt svärmar granbarkborren när den första vårvärmen kommer och det blir 18-20 grader. På grund av den onormala hettan passade den i år på en andra gång, i början av juli.

Granbarkborrarna ger sig på försvagade träd och frodas i vindfällor, under vars bark de gräver gångar som de lägger ägg i. Sedan växer ungarna till sig och lämnar boet efter några veckor.
Träd som står i solbelysta kanter är ofta drabbade.
– Nu är det viktigt att skogsägarna inspekterar sina bestånd, säger Anders Ferman på Södra.

Detta är en förkortad webbversion. Hela artikeln kan läsas i e-tidningen. För e- eller pappersprenumeration, kontakta kundtjänst. Öppettider: måndag-fredag 09.00-13.00. Telefon: 0430-737 00. E-post: kundtjanst@laholmstidning.se