Anne och Steve Burgason besökte gården i Västralt som Steves förfader Börje Jonsson levde och verkade på. Till höger sträcker Leif Olsson fram ett exemplar av Laholms Tidning från när en annan av amerikasläktingarna var hemma häromåret. Foto: Hans Bengtsson
Burgie’s Coffee i Ames drivs, som namnet indikerar, av en ättling till Börje Jonsson i Västralt. Genom ett mejl till fiket kunde Karl G Jönsson hitta sin okända släkt.
Femmänningar (fjärdekusiner) från två sidor av Atlanten möttes i Västralt: Inger-Lena Åkesdotter, Karl G Jönsson, Steve Burgason och Mikael Wingren. Foto: Hans Bengtsson
När anhöriga från USA och Sverige för första gången träffades på släktgården skulle det naturligtvis tas en bild. Rolf Åkesson ställde upp bakom kameran.
Karl Jönsson fick kontakt med sin USA-släkting och de började mejla varandra. Nu har det också träffats på riktigt.

”Burgie” fann ursprunget i Västralt

Knäred Knäredsborna var tidigt ute med att flytta till USA och åtskilliga ättlingar till dessa pionjärer har letat sig tillbaka genom historien till Laholms inland. Två amerikaner fann sin familjs hittills okända ursprung i Västralt.

Steve Burgason bor i Ames, Iowa, USA. Han besökte förra veckan den gård där hans förfader Börje Jonsson levde och uppfostrade tio barn, varav flera utvandrade i den tidiga delen av den svenska vågen av USA-migranter.
Börje Jonsson har, åtminstone indirekt, gett namn till det kafé som Steve och hans fru Anne driver, Burgie’s Coffee. Burgie är för övrigt Steves smeknamn. Och Burgason är som alla förstår en amerikanisering av Börjesson.
Genom kaféet återfick denna amerikanska gren av Börje Jonssons släktträd kontakten med sitt svenska rotsystem.

Kontakten upprättades av Karl G Jönsson i Lund, femmänning (fjärdekusin) till Steve Burgason.
Genom andra USA-släktingar blev han tipsad om att leta efter anhöriga i delstaten Iowa, där många av Knäredsborna bosatte sig, och att kontakta Burgie’s coffee. Där skulle det kunna finnas släkt, sades det. Och så var det. På det mejl han skickade till fiket svarade Steve Burgason. Det är nu cirka två år sedan och efter det har de långväga släktingarna korresponderat digitalt över Atlanten, fram tills de nu träffades i sin gemensamma hembygd.
Där körde de runt och tittade på gamla släktgårdar och fick se hur det var att leva i Sverige på 1800-talet, genom ett besök på kulturminnesgården Bollaltebygget.
De besökte naturligtvis även Västralt. Där hälsade sällskapet på hos Yrsa Persson. Steve Burgason log stort när han förstod att han trampade den jord som hans förfader hade sprungit på som barn.
– Oh nice! utbrast han.

Steve Burgason är kopplad till Västralt genom Börjes son Sven som 1853 utvandrade till Wapello i Iowa, där han blev farmare.
När den resliga före detta basketspelaren stod på gårdsplanen i Västralt sade han:
– Det här har varit en väldigt viktig erfarenhet för mig. Det har inte skett av en slump utan jag ser det som Guds vilja att vi ska förstå var vi kommer ifrån.

Detta är en förkortad webbversion. Hela artikeln kan läsas i e-tidningen. För e- eller pappersprenumeration, kontakta kundtjänst. Öppettider: måndag-fredag 09.00-13.00. Telefon: 0430-737 00. E-post: kundtjanst@laholmstidning.se