Hos länsstyrelsen arbetar ett 50-tal personer med att kontrollräkna alla röster i Halland. Foto: Anders Wiklund / TT

Ingen förändring i antal mandat

Laholm Det blev ingen förändring i mandatfördelningen efter det att de sista rösterna räknades under onsdagen. Alla partier i kommunfullmäktige behåller sina mandat. Nu återstår bara kontrollräkningen hos länsstyrelsen.

Förra valet 2014 var det väldigt jämt mellan Centerpartiet och Miljöpartiet. Något som gjorde att när onsdagsrösterna hade räknats, knep MP ytterligare ett mandat och fick tre totalt. Centern däremot tappade ett mandat och fick nöja sig med sju.

Men någon liknande dramatik blev det inte denna gång. Totalt var det 446 röster som skulle räknas. Det var röster som inte hann fram till vallokalen på valdagen, och som därför brukar räknas på onsdagen efter valet. Valnämnden i Laholm räknade på onsdagen förtidsröster och poströster från utlandet. Dessutom kontrollerades röster som inte blev godkända under valdagen.

Det är nu länsstyrelsen som har till uppgift att kontrollräkna alla röster i Halland.
– Vi håller på med riksdagsvalet. Efter det börjar vi med kommunvalet i Halmstad och Laholm är näst på tur efter det. Personkryssen räknar vi samtidigt som rösterna till kommunfullmäktige, säger Julia Westerling, valansvarig på länsstyrelsen i Halland.

När det gäller personvalskryss, så är det länsstyrelsen som räknar resultatet av det. Det innebär att det, som tidigast på fredag, går att säga vilka politiker i Laholm som tar sig in kommunfullmäktige.
– Kanske hinner vi räkna klart Halmstad på fredag och kan då börja med Laholm. Då kan det som tidigast vara klart på fredag, eller så blir det på måndag. Vi rapporterar resultatet direkt till sidan www.val.se, säger Julia Westerling.