Erling Cronqvist visste inte var den hade blivit av.
Dina Försäkringar AB:s styrelseordförande Erling Cronqvist är från Knäred, liksom den allra första sockenföreningen. Foto: Hans Bengtsson

Föddes i Knäred för 250 år sedan

Laholm Försäkringsbolaget Dina har inte bara en ordförande från Knäred; dess allra första sockenföreningen bildades där för 250 år sedan.

Det var den tidens stora brandproblem som föranledde bildandet av en brandstodsförening. Särskilt påtagligt var problemet i små byar där husen stod tätt. På den tiden eldades det med öppen låga i bostäder och verkstäder, väggarna var av trä och taken ofta av halm.
Då som nu var ett av de största hoten mot människan, utöver den egna döden, att förlora sina ägodelar i brand. Och man skyddade sig bäst genom att gå samman med grannarna.

Protokollet från bildandet finns sparat på Landsarkivet i Lund, berättar Stefan Norberg.
– De som skrev under var inte skrivkunniga så de satte sina bomärken på pappret, säger han.
Sedan dess har det blivit en självklarhet för de flesta att försäkra såväl egendom som liv och hälsa, men styrelseordförande Erling Cronqvist från Knäred konstaterar att yngre generationer inte har samma insikter om behovet att skydda sig själva och sina ägodelar som de äldre.

Detta är en förkortad webbversion. Hela artikeln kan läsas i e-tidningen. För e- eller pappersprenumeration, kontakta kundtjänst. Öppettider: måndag-fredag 09.00-13.00. Telefon: 0430-737 00. E-post: kundtjanst@laholmstidning.se