Alliansmajoritet i regionen

Laholm Socialdemokraterna blev största parti och Sverigedemokraterna gick kraftigt framåt i regionvalet. Moderaterna backar men det ser ändå ut som att Alliansen fortsätter att regera i regionen.

Alliansen får enligt det preliminära resultatet en ytterst liten egen majoritet i regionvalet, med 36 av 71 mandat.
Moderaterna backar, med 2,6 procentenheter till 23,2 procent.

Elisabet Babic är högsta laholmare på M-listan, på plats tre. Hon följs av nuvarande ordföranden i regionfullmäktige, Thomas Jönsson från Ysby; Sten Candell, 20 år gammal, på plats sju; Jonas Hellsten, plats åtta, med flera.
– Vi har tappat två mandat men jag tycker ändå vi gjorde ett bra val.
Hon vill inte spekulera i vilka uppdrag hon eller hennes lokala partikamrater kan tänkas få i regionstyrelsen.

– Nu har väljarna sagt sitt och förhandlingarna pågår. Jag har varit tydlig med vilket som är mitt intresseområde: näringslivsfrågorna.
Hon vill heller inte resonera om orsakerna till att M i regionvalet tappat 2,6 procent i länet och hela 4,1 procent i Laholms kommun – vilket innebär att M lokalt kom efter SD i regionvalet – utan överlåter det åt dem som sysslar med eftervalsanalysen.

Sverigedemokraterna blev tredje största parti, med 14,1 procent, men i Laholms kommun röstade hela 20,1 procent på SD. Enligt partiets starke man, Ingmar Rundberg beror det på vilka som står på listan.
– Vi har mycket dugliga kandidater från Laholm på listan.
Han förväntar sig att det syns när personkryssen räknas.

Översta laholmare på SD-listan till regionfullmäktige är Ann-Heléne Djivjak, på plats elva. SD har tio mandat och stämmer Rundbergs spekulation får hon kanske en plats. Rundberg utesluter inte att även lägre placerade sydhallänningar kan kryssa sig in i regionfullmäktige.
En annan orsak till framgången tror han kan vara att SD vill avskaffa regionerna och förstatliga vården och att många som delar den uppfattningen röstat på partiet.

Även Kristdemokraterna gjorde extra väl i från sig i landstingsvalet. Lars Gustafsson är högste laholmare på KD-listan, på plats sju, och hoppas på en stol i både regionfullmäktiget och regionstyrelsen. Detta kan bli möjligt trots att partiet inte har fler än sex mandat, eftersom dessa ska fördelas mellan de olika distrikten.
– Vi hade en väldig tur. Ebba var lysande i valrörelsen och drev vårdfrågorna, vilket vi också gjorde i vårt regionala valprogram, säger Lars Gustafsson.

Att det gick extra bra i Laholm, 8,6 % mot 7,6 % i hela Halland, tror han kan förklaras med partiets engagemang i frågan om persontrafik på Markarydsbanan.