Lars Gustafsson, KD.
Jan Gottfriedsson (L). arkivbild
Inger Reinfeldt, TRP.

Småpartier både backar och går framåt efter valet

Laholm
Småpartierna med ett eller två mandat kan få en avgörande roll när de större partierna ska förhandla om makten. Men risken finns också att de inte får något inflytande i nämnderna.

Framtiden är osäker även för de mindre partierna i kommunen. Miljöpartiet och Trygghetspartiet tappar mandat, Liberalerna går framåt och Vänsterpartiet samt Kristdemokraterna står kvar på samma antal. Miljöpartiet, som ingår i den så kallade Femklövern med Alliansen, har tappat två mandat och får bara ett.
– Det känns lite konstigt. Samtidigt får vi agera utifrån det och fortsätta arbeta för vår politik, säger Eva M Larsson, första namnet på Miljöpartiets kommunvallista.
Valresultatet som sådant där SD och LP ökar, samtidigt som M och S tappar ser flera av småpartierna som ett resultat av missnöje hos väljarna.
– Jag uppfattar det som ett missnöje. När det gäller SD så vet jag inte, men i övrigt så är min analys att det beror på missnöje. Även att M backar, säger KD:s toppkandidat Lars Gustafsson.

Detta är en förkortad webbversion. Hela artikeln kan läsas i e-tidningen. För e- eller pappersprenumeration, kontakta kundtjänst. Öppettider: måndag-fredag 09.00-13.00. Telefon: 0430-737 00. E-post: kundtjanst@laholmstidning.se