Ovisst parlamentariskt läge

Laholm Dagen efter det på förhand mest svårtippade kommunvalet någonsin finns det inget självklart svar på vem eller vilka som ska styra Laholm 2018-2022.
I dagsläget finns ingen känd lösning utan partierna lär få hitta nya vänner för att skramla ihop till en hållfast majoritet för att i höst, i första hand, kunna klubba igenom en budget.

Totalt 41 mandat ska besättas utifrån valdagens resultat och med elva partier som tampas om inflytande finns det inget solklart alternativ till majoritetslösning och styre i kommunen.
De preliminära resultaten visar att inget parti når över 20 procent efter att de två största partierna, S (8 mandat) och M (7), tappat två mandat vardera.
Efter att C (7) behöll sina mandat och SD (7) tagit två har Laholms kommun närmast fyra jämnstarka partier som alla ligger mellan 16 och 20 procent.
Klart är att den styrande Femklövern tappar majoriteten och bara når upp i 19 av 41 mandat. Efter ytterligare ett val där väljarna åderlåtit de styrande Moderaterna är nu Centern största borgerliga parti för första gången sedan 2006.

Erling Cronqvist (C) konstaterar faktum att det blivit allt svårare att finna en majoritet sedan ett elfte parti, Medborgerlig Samling, tog plats med två mandat i fullmäktige.
C-politikern aspirerar på kommunstyrelseordförandeposten och vill att Centern tar kommandot.
– Desto fler partier som ska vara med och styra gör det inte lättare men jag har ambitionen att styra med Femklövern. Vi har inte majoritet i fullmäktige men vi är den största grupperingen i fullmäktige.
Hur C tänker locka till sig de två mandat ytterligare som krävs är höljt i dunkel.
– Vi måste först prata internt och med våra kollegor i Femklövern. Vilka ytterligare vi ska tala med avgör vi tillsammans, säger Erling Cronqvist och bedömer att det slutgiltiga svaret kan dröja.
Cronqvist påpekar också att de verkliga samtalen först kan inledas, när det slutliga valresultatet är officiellt. Det vill säga när poströsterna räknats på onsdag.

Detta är en förkortad webbversion. Hela artikeln kan läsas i e-tidningen. För e- eller pappersprenumeration, kontakta kundtjänst. Öppettider: måndag-fredag 09.00-13.00. Telefon: 0430-737 00. E-post: kundtjanst@laholmstidning.se