Trädgården och trädgårdsarbete är ett av Bertil Johanssons största intressen. En energiskapande oas där tankar om hans andra stora intresse, politik, växer fram.
Bertil Johansson, LAP.

”Politik är mitt största intresse”

Skogaby Som ung fackkämpe blev Bertil Johansson tidigt politiskt intresserad och i hela sitt arbetsliv fördes hårda duster med företagsledare för bättre villkor.
Rädsla för att gå i verbal strid har aldrig existerat.
– Jag har alltid varit en sån som pratar. Man kan inte sitta tyst. Säger man inget, händer det inget.

Att som pensionär slå sig till ro är inget för Bertil Johansson, 71. Laholmspartiets ledare älskar politik och har varit lokalpolitiskt aktiv i 35 år. Men intresset för politiken inleddes redan under uppväxtåren i Tönnersjö.
– Jag har aldrig träffat min far och växte upp med min mor men mest med morföräldrarna. Hemma pratade mina morbröder mycket om facket och jag blev tidigt fackligt aktiv, säger Bertil Johansson.

Redan på första jobbet på Trönninge tegelbruk, efter grundskolan, blev han introducerad.
– Tre dagar efter jag börjat kom det en facklig värvare och tvingade in mig i facket. Det var så på den tiden. Men det behövdes ett starkt fack, arbetsmiljön var förfärlig och man traskade i glöd på golvet från tegelbränningen, berättar Bertil.
”Tvångsanslutningen” är inget som han någonsin ångrat och med åren avancerade han och blev tidigt fackklubbsordförande på Bonnierägda Sprinterpack i Halmstad.
I 25 år arbetade han där fram till att företaget, som brottades med vikande lönsamhet, först skulle flyttas till Oskarström och sedermera säljas till ett norskt företag.

Detta är en förkortad webbversion. Hela artikeln kan läsas i e-tidningen. För e- eller pappersprenumeration, kontakta kundtjänst. Öppettider: måndag-fredag 09.00-13.00. Telefon: 0430-737 00. E-post: kundtjanst@laholmstidning.se