Filip Stefanovski äger förvisso en egen lägenhet, men bor fortfarande i barndomshemmet. – Jag tycker om att bo i hus med källare och garage, där man kan hålla på med sina grejer. Var skulle jag annars ha cirkelsågen, till exempel? säger han.Foto: Tina L Bengtsson
Den lilla displayen visar blomjordens fukt- och pH-värde.Foto: Tina L Bengtsson
3D-skrivaren har spottat ur sig såväl blomkrukor som mobilställ.Foto: Tina L Bengtsson
En enkel motor ser till att Filip Stefanovski inte behöver kliva ur datastolen i onödan.

Vill skapa nytt och bättre

Om Disneys seriefigur Oppfinnar-Jocke har en släkting i Laholm så är det nog Filip Stefanovski. Den klurige ynglingen fyller 21 år på måndag och har ständigt nya små uppfinningar – eller förbättringar av redan existerande produkter – på gång. Men han är ganska tillbakadragen och vill ogärna skryta om fiffigheterna.

Bredvid hans skrivbord står en 3D-skrivare av enkel modell. Filip Stefanovski har själv byggt en ställning till skrivaren med utrymme för de rullar, vars plasttråd matas in i apparaten och förvandlas till olika produkter han antingen hämtat ritningar till på internet eller konstruerat på egen hand.

– Den kostade bara 2000 kronor, men jag har fått göra alla inställningar från grunden och dessutom byta ut motorn, säger han.
– Ju billigare skrivare, desto mer får man göra själv. Men det är ju bra, för då lär man sig hur den fungerar och om sådant som plastens smältpunkt och styrka. Det gör dessutom att jag måste tänka till och ta hänsyn till hållfastheten när jag designar något. Det är rätt mycket ’trial and error’.
Filip Stefanovski behärskar CAD, det vill säga digitalt baserad design, vars fundament han fick sig till livs på teknikprogrammet på gymnasiet.
– Det var då mitt intresse väcktes på riktigt; därefter har det blivit självstudier, säger han.

Detta är en förkortad webbversion. Hela artikeln kan läsas i e-tidningen. För e- eller pappersprenumeration, kontakta kundtjänst. Öppettider: måndag-fredag 09.00-13.00. Telefon: 0430-737 00. E-post: kundtjanst@laholmstidning.se