Kursen har hjälpt Nellie

laholm I april hände det – Nellie Larsson, elitcyklist i mountainbike, drog av hälsenan och en lång tid av rehabilitering väntade.
Efter en tuff tid är Nellie Larsson på väg att hitta tillbaka igen – mycket tack vare den studie hon deltar i på Halmstad högskola.

När Nellie Larsson drog av hälsenan blev hon kontaktad av forskare vid högskolan i Halmstad som från hösten 2017 till hösten 2018 genomför en studie.
– Studien går ut på att de undersöker hur man kan använda mindfulness för att främja hälsan hos idrottare som rehabiliterar sig från en svår och långvarig skada, berättar Nellie Larsson.
– Det är kanske främst elitidrottare de tittar på, men det här går att applicera på alla och mindfulness har ju blivit väldigt populärt de senaste åren.
Mindfulness har sedan tidigare använts inom idrotten för att öka prestationen.
– Jätteintressant att det nu används även så här.
Skador är så klart en del av idrottande och åker man på en allvarlig skada behöver man hjälp.
– Om du som elitidrottare blir långtidsskadad mår du ofta risigt, både fysiskt och psykiskt. Under åtta veckor har jag därför följt ett program i mindfulness.
– Jag har kört två övningar om dagen så det är ett gediget arbete varje dag.

Utöver övningarna som Nellie har gjort på egen hand har hon dessutom träffat Karin Moesch, en idrottspsykolog från svenska olympiska kommittén.
– Vi har haft många olika samtal där vi har gått igenom programmet. Det har varit hur bra som helst, säger Nellie.
– Allt det här kommer sedan att mynna ut i en rapport från högskolan i Halmstad.
Nellie Larsson berättar att mindfulness är helt nytt för henne.
– Jag har heller inte haft någon idrottspsykologisk rådgivning så det är ett helt nytt område, men ett väldigt givande sådant.
– Just därför är det intressant att dela med mig av den här upplevelsen. Många hamnar här, som exempel fotbollsspelare som drar sitt korsband. Man kan må rätt risigt då, men det finns saker att göra för att må bättre psykiskt under sin skada.

Vad ska man tänka på?
– Jag har fått hjälp med att acceptera det som har hänt och inte tänka bakåt på varför det hände och vad jag kunde gjort annorlunda.
– Man ska inte tänka framåt så mycket heller för då är det lätt att tänka att jag kommer aldrig att komma tillbaka. Det handlar om att verkligen vara i nuet och göra det bästa man kan här och nu. Det är helt avgörande för att klara av ett så stort rehabarbete.

Hur ser en övning ut som du gör dagligen?
– En typisk övning är en andningsövning där man tränar på att verkligen inte tänka på något annat utan bara på hur det känns i din kropp här och nu. Det kan man sedan applicera på sin rehabträning eftersom många saker under rehab kräver koncentration och fokus för att få rätt effekt.

En annan viktig del i programmet handlar om värderingar.
– Jag har fått fundera på vad jag egentligen har för övergripande värderingar som styr mitt liv. Många idrottare identifierar sig väldigt mycket med sin sport och de resultat de gör. När man då tävlar och inte gör några bra resultat tas allt ifrån en och därför kan man få ett oerhört stöd i att kanske se andra saker i sitt idrottande och övriga liv.
– För min del handlar det om att istället för att fokusera på att komma tillbaka till cyklingen för att göra bra resultat – att komma tillbaka för att det är en positiv utmaning i mitt liv som jag mår bra av. Det ska inte bara handla om att stå på pallen.

Hur mår du nu jämfört med tidigare?
– Jag mådde extremt dåligt psykiskt efter att det hände, men jag tycker att med mindfulness har jag fått ett större lugn och jag är bättre på att hålla borta de tankar som inte är relevanta i nuet. Jag är mer fokuserad på det jag kan påverka.

Vad kan du ge för tips till de som skadar sig allvarligt och inte kan utöva sin idrott?
– Som idrottare ska man inte se sin kropp och psyke som en maskin som bara fungerar utan det finns så många psykologiska faktorer som ska fungera.
– Man ska inte vara rädd för att acceptera det och ta hjälp av mindfulness eller annat för att lyckas ännu bättre.

När LT-sporten pratar med Nellie är hon tillsammans med sin familj i Sälen för cykelvasan.
– Jag tävlar ju inte men följer det från sidan och det är en intressant upplevelse. Det är väldigt givande att se min man och mina barn tävla, säger Nellie Larsson och avslutar.
– Själv har jag gjort lite mer än halva min rehab, så det är en lång process kvar. Men jag känner att jag har hittat rätt.

×