Simträningen börjar med ett hopp rakt ner i plurret.
Ella Stolt, 5 år från Löddeköpinge, är på semester i Skummeslövsstrand och passar på att gå i simskola. Foto: Lina Millberg
Det fina vädret har lockat många till årets simskola.
Susanne Peter är simskolelärare hos SK Stimmet.

Fler simskolebarn när solen skiner

skummeslövsstrand
I år har det varit extra många barn anmälda till sommarsimskolan på utomhusbadet i Skummeslövsstrand.
– Jag gissar att det beror på vädret, säger Susanne Peter, simskolelärare från simklubben Stimmet.

Barn i åldrarna fem år och uppåt får varje sommar chans att delta i simskolan som i år hålls under veckorna 26-31. Stimmet erbjuder dessutom gratis sommarsimskola för kommunens barn födda 2012 eller tidigare. Barnen får då chans att lära sig simma med hjälp av simlärare från Stimmet. Susanne Peter och Annie Ottosson är två av simlärarna som jobbar på simskolan.
– Det finns så mycket vatten i Laholm så det är viktigt att lära sig simma. Men simning är också bra för hälsan och kroppskontrollen, säger simskoleläraren Susanne Peter, som menar att det också bidrar till att barn vågar mer.
Tack vare det fina vädret och den soliga starten på sommaren har Stimmet fått in många anmälningar denna sommar. Men bland dessa finns det många som redan varit med tidigare år. Kim Lövstrand, 8 år, från Skottorp var med på sommarsimskolan i år igen och kämpade vidare med att lära sig att simma på egen hand.
– I år har vi 40 barn anmälda i veckan, så det är nästan fullbokat, säger Susanne Peter.
Hon rekommenderar att barnen går minst två veckor i simskola för att hinna lära sig.
– Problemet för de barn som bara går en vecka är att när de precis knäckt koden, så är simskolan slut. Därför rekommenderar jag minst två veckor.

Anna Stolt från Löddeköpinge, som bor i Skummeslövsstrand under sommaren, kom med dottern Ella, fem år.
– Vi har hört så gott om Susanne, att hon ska vara så duktig och det är hon också. Så mycket som Ella lärde sig under sin första dag i går, har hon inte lärt sig på en hel termin hemma, säger Anna Stolt.
Olle Uddstål, 7 år, från Lerum, kunde precis som Kim redan simma lite sedan tidigare.
– Han har inte gått i simskola, utan har lärt sig själv. Han tog sina första simtag för två veckor sedan hemma i en sjö, berättar Olles pappa.
I bassängen fick barnen testa på olika övningar, som var en blandning av att leka och att lära sig simma. De fick bland annat ta sig från den ena sidan till den andra genom att härma djur och andra ting, såsom krokodiler och väderkvarnar. En övning som gör lärandet roligare för barnen.
Susanne Peter berättar hur roligt det är att se barnens utveckling, både de som bara varit med en kort tid, men också de som kommer tillbaka varje år.