Jonas Bengtsson, pilot, som ställer upp och flyger frivilligt för brandflyget.
Det lilla Piper Cherokee planet är från 1976 ochhar plats för fyra personer.
Jonas Bengtsson och Ulf Gustafsson spanar efter bränder tillsammans.
Laholms tätort sett från luften.
Brandflyget i Halmstad flyger över södra Halland, norra Skåne och västra Småland för att upptäcka eventuella bränder. Foto: Lina Millberg

Fullt upp för brandflyg i torkan

Halland I stort sett hela sommaren har brandflyget, som flygs av piloter från Halmstad flygklubb, flugit två gånger om dagen för att leta efter bränder.
– Vi hjälpte till vid en stor brand utanför Perstorpstrakten senast i går (söndag), säger Lennart Persson, motorflygchef vid Halmstad flygklubb.

Den fina sommaren med soligt väder och höga temperaturer för en hel del gott med sig, men för skog och mark är brandrisken just nu stor. För brandflyget innebär det betydligt fler timmar i luften, jämfört med förra året.
– Hittills i år har vi flugit mellan 160 och 170 timmar, jämfört med förra året när vi flög 7,5 timme på hela säsongen, säger Lennart Persson, motorflygchef vid Halmstad flygklubb.
När brandrisken är hög som nu åker brandflyget i Halmstad ut för att kolla av skog och mark. På så sätt kan de upptäcka bränder mycket tidigare än vad man annars kanske hade gjort. Bara i år har de upptäckt flera bränder som annars hade riskerat att sprida sig. Piloterna flyger ideellt på uppdrag av frivilliga flygkåren.

Vill du läsa artikeln i sin helhet kontakta kundtjänst för e-prenumeration. Kundtjänst, öppettider måndag-fredag 09.00-13.00. Telefon: 0430-737 00. E-post: kundtjanst@laholmstidning.se