Innanför entrédörrarna på polishuset i Halmstad finns ett säkerhetsskåp för mottagande av vapen. Inlämnaren ställer in bössan och låser dörren, varpå polisen kan öppna skåpet på andra sidan och ta ut vapnet. Kjell Borgström övervakar proceduren genom en lucka.
Den insamlade ammunitionen kommer till största delen från försvaret.
Förr var det populärt att kasta in försvarets rökgranater på diskotek, berättar Kjell Borgström.
De gamla dynamitgubbarna har läckt lite nitroglycerin.
Bomber och granater!
I säkert förvar hos Polisen i Halmstad finns hundratals vapen. De är beslagtagna av olika skäl, inlämnade för inlösen eller har kommit in under den senaste vapenamnestin. Vapenhandläggare Kjell Borgström har den delikata uppgiften att hantera dem alla på lämpligt sätt.
I två trälårar ligger de vapen som kommit in under senaste vapenamnestin. Kjell Borgström har ett digert sorteringsjobb framför sig.
Det är till största delen jaktvapen som lämnas in under en vapenamnesti, men ett antal pistoler hittar också vägen till polisens förråd.
Det är till största delen jaktvapen som lämnas in under en vapenamnesti, men ett antal pistoler hittar också vägen till polisens förråd.
Det är till största delen jaktvapen som lämnas in under en vapenamnesti, men ett antal pistoler hittar också vägen till polisens förråd.
Vapnet kontrolleras och får sedan ett handläggningsnummer. ”Patron ur” är första steget.
Det är till största delen jaktvapen som lämnas in under en vapenam- nesti, men ett antal pistoler hittar också vägen till polisens förråd. Kjell Borgström, vapenhandläggare, har ett digert sorteringsjobb framför sig.
Pentylstubin är ofarlig i sig (man kan till och med äta den, hävdar Kjell Borgström) men exploderar om den bringas att detonera med en mindre laddning, exempelvis en tändhatt...
...som innehåller en liten laddning som kan utlösas vid slag och stötar. Tändhattar används för att i sin tur aktivera sprängämnen eller krut. – De ska man inte leka med. Vill det sig illa kan man förlora tre fingrar på kuppen, säger Kjell Borgström.
Tändhattar innehåller en liten laddning som kan utlösas vid slag och stötar. De används för att i sin tur aktivera sprängämnen eller krut. De ska man inte leka med. Vill det sig illa kan man förlora tre fingrar på kuppen, säger Kjell Borgström.
I polisens förvar finns också olika former av sprängämnen. De har inte omfattats av vapenamnestin men i höst planeras en speciell sprängämnesamnesti. Detta oroar Kjell Borgström, som är huvudskyddsombud för polisen i Halland: – Man har ännu inte hittat ett säkert sätt att ta hand om grejerna. Var ska de förvaras? Hur ska vi ta emot dem? undrar han.
Kjell Borgström, vapenhandläggare vid polisen i Halmstad.Foto: Tina L Bengtsson

”Det är naivt att tro att banditer ska lämna in sina vapen”

Vart tar alla beslagtagna vapen vägen? Vad händer med dem som lämnats in under vårens vapenamnesti? Och vad gör jag med min gamla morbrors vapen när han dör? Rutinerade Kjell Borgström, 62 år och vapenhandläggare vid polisen i Halmstad, vet svaret.

På måndag, 9 juli, är det internationella dagen för oskadliggörande av handeldvapen. Dagen, som är ett FN-initiativ från 2001, syftar till att rikta uppmärksamheten på det hot som dessa vapen innebär för människor världen över.

 

Hela artikeln kan läsas i e-tidningen. För e- eller pappersprenumeration, kontakta kundtjänst. Öppettider: måndag-fredag 09.00-13.00. Telefon: 0430-737 00. E-post: kundtjanst@laholmstidning.se