Stråkkvartetten bestående av Peter Skoog, Nathalie Bertilsson, Anna-Stina Mühlhaüser och Ida Hallström Björnberg. FOTO: Roy Karlsson
Björn Ranelid delar ut Johannes årets Brosts stipendium till Ida Hallström Björnberg. FOTO: privat
Årets stipendiat, Ida Hallström Björnberg violinist. för en musikalisk resa där Ida hjälper även andra.Foto: Roy Karlsson

Brost-stipendiat ”Otroligt stolt”

Laholm Johannes Brosts stipendium ska gå till unga scenartister med anknytningar till södra Halland. I år är mottagaren av stipendiet violinisten Ida Hallström Björnberg från Laholm.

Stipendiet delades ut under fredagskvällen på Skottorps slott av författaren Björn Ranelid, som också gav ett tal om sin avlidne vän Johannes Brost.
– Det känns väldigt bra och jag är otroligt stolt, säger stipendiaten.
Hon är violinlärare på Halmstads kulturskola, gjort en turné i USA, spelat på nattklubbar och varit konsertmästare för Sweden rock symphony orchestra och i år är Ida Hallström Björnberg stipendiat av Johannes Brost stipendium. Motiveringen som föreningen gamla Laholm gav var ”För en musikalisk resa där Ida hjälper även andra”.

På fredagskvällen spelade stipendiaten i en stråkkvartett på Skottorps slott, efter andra låten avbröts de av Björn Ranelid som berättar om stipendiet och delar ut det till henne. Efter det var avklarat och Björn Ranelid hade hållit sitt personliga tal om sin relation till Johannes Brost fortsatte konserten.
– Jag var inte alls beredd men det hela var väldigt trevligt och jag är glad och stolt att ha fått stipendiet, säger Ida Hallström Björnberg.

Ida Hallström Björnberg vill fortsätta frilansa och prova på nya genrer, inspirationen försöker hon hitta från all typ av musik och olika instrument.
– Det närmaste jag ska göra är en föreställning tillsammans med Görel Crona på Skottorps slott om Selma Lagerlöf.