Skapligt vägnät i Laholm

Laholm Organisationen Motormännen utför för femte året i rad en kartläggning för att se hur vägarna i Sverige ser ut.
De mäter ytojämnhet med hjälp av en applikation de har installerade i sina mobiltelefoner.
– Laholms vägar är skapliga, säger Lennart Svensson, lokal kontaktperson för Hallands län.

I Laholm är det främst 24:an, E6:an och väg 115, mellan Båstad och Hishult, som blivit mätta av Motormännen.
Mätningen sker med hjälp av ett program som är installerade i Motormännens mobiltelefoner. Applikation är anpassad efter bland annat bilens fjädring för att få ett så precist resultat som möjligt. Programmet är alltid påslaget när Motormännen kör och i Laholm är vägarna de har kört på godkända enligt Lennart Svensson.

Förutom att mäta ojämnheten i vägen så kontrolleras också vägskyltar och så att inget skyms av träd eller grenar. Motormännen utför också kontroller på särskilda vägar där medlemmar anser att det finns ett problem.
– Ibland mäter vi hastigheter på olika vägar några gånger om dagen och kontrollerar så att vägarna är kördugliga.

Informationen Motormännen får ut av sina körningar och granskningar sammanställs och skickas till Trafikverket i slutet av säsongen.
– Det märks inte något jättestor effekt av det men Trafikverket uppskattar sammanställningen och tittar på det. Personligen tror jag det skyndar på arbete som behövs göras, säger Lennart Svensson.

Motormännen kontrollerar även rastplatser, därför är de vägarna som granskas oftast vägar som har sådana platser i närheten.
– Har man kört länge och är trött är det viktigt att rastplatserna är inbjudande. De ska vara rent och fint så man kan vila och fika där ett tag, säger Lennart Svensson.
I år har Motormännen utsett rastplatsen i Susedalen, Falkenberg, till årets bästa rastplats i Halland.

×