Förskolechef Malin Mauritzson och konstnär Ragnar Schmid smakar grönt under en melankolisk apelsinen.
Nora Trygg, Hannes Andersson, Novalie Rasmussen, Loui Åhslund, Oliver Sandberg och Hedda Ekenberg var i går med på konstinvigning på Allarps förskola. Naturligtvis tuggade de grönt till mellanmål.
Leon Krus-Luukinen och Rhino Nystrand håller i invigningsbandet som Cecilia Roos ska sätta saxen i. Sofie Johansson och Malin Mauritzson bistår. Foto: Hans Bengtsson
Ragnar Schmid framför den Tjusiga broccolin.
En propellerdriven squashrobot kan vara bra att ha.

Barnen fick grönsakskonst

Allarp Nu kan barnen på Allarps och Söderlägets förskolor se på fruktkonst medan de äter frukost. Ragnar Schmids konstverk på frukt- och grönt-tema invigdes i går.

Kring Allarps förskolas torg – för en oinvigd snarlikt en matsal – hänger nu fem av hans alster. Det är den Tjusiga broccolin och hans vänner. Idén om frukt och grönt på väggarna växte fram i diskussioner med personalen, och insikten om att det är viktigt att äta bra för att bli stor och stark.
– Jag ville göra något roligt på temat. Frukter och grönsaker är ju inte alltid så roliga i sig, så jag gav dem olika personligheter, säger konstnären.

Det blev en grubblande aubergine, en vänlig och trevlig rödbeta, en glad och uppsluppen squashrobot och en melankolisk apelsin.
Kring dessa figurer ska barnen kunna väva sina egna historier, är hans tanke. Fem liknande vegetabiliska figurer finns på Söderläget i Lilla Tjärby. Deras gängledare är en jordgubbe.
Konstverken har kostat 160 000 kronor till båda förskolorna och är en del av kommunens åtagande att köpa konst för en andel av byggkostnaden.
Politikern Cecilia Roos (M) klippte bandet.
– Jag blir glad av bilderna, och man blir ju glad av sådant man tycker om, sade hon, inför en publik av fruktsugna barn som deltog på invigningsbjudningen.

×