Stig Johanssons viktigaste uppdrag för Skottorps mejeri är numera att tillsammans med hustrun åka runt och sälja ost på diverse marknader i södra Sverige. Den uppmärksamme läsaren kan se, att bilen som den gamle ostmästaren kör runt med pryds av honom själv i en njutningsfull pose.Foto: Tina L Bengtsson
Stig Johansson har arbetat med ost i närmare sju decennier.Foto: Tina L Bengtsson
Vid intervjutillfället avslöjade Stig Johansson och hans hustru Britt att de samma dag firade akvamarinbröllop – 59 år som äkta par.Foto: Tina L Bengtsson

Ostmästare uti fingerspetsarna

I nära sju decennier har Stig Johansson jobbat med ost. Men än har 81-åringen inte tröttnat på den smakrika mejeriprodukten. Han äter ost varje dag; just nu är det Port Salut som är favoriten. I honom och hans hustru Britt har Skottorps mejeri sina äldsta medarbetare.

Så fort konfirmationsundervisningen var över fick den unge Stig Johansson frågan av mejeriföreståndaren: ”Vill du jobba hos mig?”
– Det var ju inte så gott om arbetstillfällen i lilla Ramkvilla där jag växte upp, så man fick passa på, säger han.
Och det har han inte ångrat. Trots slitgörat som nybörjare med att elda pannan, sköta separatorn och väga skummjölk, blev han inte avskräckt, utan fick så småningom nya arbetsuppgifter. Efter fyra år uppmanades Stig Johansson av föreståndaren att skaffa en rejäl utbildning i yrket.

Hela artikeln kan läsas i e-tidningen. För e- eller pappersprenumeration, kontakta kundtjänst. Öppettider: måndag-fredag 09.00-13.00. Telefon: 0430-737 00. E-post: kundtjanst@laholmstidning.se