Jonnié Jonsson, Linda Morgansdotter och Mattias Uhrberg, RFSL Halland, anordnar såväl föreläsning i kväll 17 maj med anledning av Idahot (se faktaruta) samt evenemanget Halmstad City Pride 6 juni.Foto: Tina L Bengtsson
Halmstads kommun visade 2015 sitt stöd till Halmstad Pride genom att låta belysa Picassostatyn i regnbågsfärgerna. Foto: privat

Kampen  för hbtq fortsätter

Dagligen möts homo, bi- och transsexuella runt om i världen av diskriminering, kränkningar och till och med våld. Även i Sverige.
Många av dessa aggressioner, stora som små, beror i grunden på okunskap och rädsla, tror man på RFSL Halland.

I dag, 17 maj, är det inte bara vårt västra grannland som firar. Världen över är dagen numera känd som Idahot – internationella dagen mot homo- och transfobi – och uppmärksammas i drygt 130 länder, varav flera där homosexuella handlingar fortfarande är förbjudna enligt lag.

Att dagen behövs är man rörande överens om; inte nödvändigtvis för att de medlemmar LT träffar i föreningslokalen – en källare på Semiariegatan i Halmstad – själva har blivit utsatta för direkta trakasserier, utan för att dessa fortfarande förekommer, även i Sverige.
– Det beror nog mest på okunskap, säger Linda Morgansdotter, som bland annat ansvarar för att skaffa sponsorer till föreningen och dess arrangemang. I samband med det har hon stött på en viss beröringsskräck.

Vill du läsa artikeln i sin helhet kontakta kundtjänst för e-prenumeration. Kundtjänst, öppettider måndag-fredag 09.00-13.00. Telefon: 0430-737 00. E-post: kundtjanst@laholmstidning.se