David Jacobsson från Laholm har tränat mixed martial arts, MMA, i fyra år nu och gick precis sin femte proffsmatch och slogs då om titeln.Foto: Angeline Eriksson

David är MMA-fighter

MMA När David Jacobsson var 18 år började han träna MMA.
Fyra år senare var det dags för titelmatch och hans femte proffsmatch i MMA under en gala i Odense.

Snart 22-åriga David Jacobsson kommer från Laholm, men bor, tränar MMA och studerar fastighetsekonomi i Halmstad.
Mixed martial arts, MMA, är en sport med sparkar, slag, kast och markkamp med inriktning på fullkontakt.
– Grundprincipen är att det är alla kampsporter i en kan man säga. Och försöka ha så få regler som möjligt för att inte begränsa det, förklarar David Jacobsson och fortsätter:
– Karate, kickboxning, boxning, brasiliansk jiujitsu och brottning. Du får skapa din egen stil helt enkelt, beroende på bland annat din kroppstyp.
Han har tränat MMA i fyra år och gick i början på maj sin femte proffsmatch när han slogs om titeln mot danske Danny Mathiasen. Matchen gick inte riktigt som han ville och laholmaren förlorade på poäng.
– Jag hade tänkt och vinna så klart, så jag är besviken med utfallet. Jag vet att jag är lite bättre än vad jag visade, och personen jag mötte är mindre teknisk än mig, mindre atletisk och mindre i fysiken, men han är väldigt tuff. Han höll ett jättehögt tempo i hela matchen och visste exakt vad han var tvungen att göra för att vinna. Även om jag visste att han skulle göra det så kunde jag inte riktigt stoppa det. Men jag hade mina stunder och var väldigt nära på att vinna flera gånger, men det räckte inte, berättar David Jacobsson.

Hur tar man sig då från gymmet i Halmstad till att gå en titelmatch på en av Danmarks största MMA-galor?
– Man måste göra sig aktuell, och jag hade vunnit tre proffsmatcher i rad. I januari var jag i Danmark och vann mot en storfavorit. Jag var tagen dit för att förlora egentligen kan man säga, men så vann jag. Sedan vann jag en match i England också, sedan fick jag titelmatchen efter det, säger David Jacobsson.
Även om han tidigt intresserade sig för MMA började han inte med sporten förrän han var 18 år.
– Jag ville börja träna MMA långt innan jag började. Jag kollade väldigt mycket på MMA när jag var mindre. När jag var 15 år testade jag en gång i Halmstad, men jag började aldrig. Jag tränade både fotboll och handboll då, det var lite ont om tid och det var ju någonting nytt och lite läskigt så sätt, säger Jacobsson.
När han tre år senare började med MMA tränade han två gånger i veckan. Numera är det en gång per dag, och när det närmar sig match blir det två gånger per dag.
Nu har han hunnit gå fem proffsmatcher, varav fyra av matcherna bara under det senaste halvåret.
– Det är ganska mycket mer än vad man brukar göra. Så jag kommer nog inte gå någon mer match förrän i höst eller under vintern, säger Jacobsson.

Med MMA kommer även en del fördomar.
– Jag tycker att det är rätt kul att de flesta har en bild av dem som håller på med MMA. Att det oftast är busar och de som slåss på gatan, och de finns självklart också. Men om vi kollar på vårt team, på de som är bäst och representerar gymmet. Till exempel jag är ju inte en våldsam person av mig, jag har aldrig varit i ett slagsmål, är ganska akademisk, gillar företagsamhet och pluggar på högskola. En annan, Robert, han är gymnasielärare, styvfarsa och har hus. Så det är ganska intressanta kontraster, säger Jacobsson och fortsätter:
– Man tror att de som håller på med MMA är väldigt våldsamma av sig, medan det egentligen mer är folk som gillar att utmana sig själva och bara vill tävla helt enkelt.
Trots att han går tuffa matcher, så har skadorna inte direkt ökat jämfört med innan han började träna MMA.
– Jag skadar mig inte mer på MMA:n än vad jag gjorde på till exempel handbollen. Man får träna smart och inte slåss jättemycket eller jättehårt på träningspassen. Då sliter det. Blåmärken däremot är ju ingenting, de kan du ju få på gympan också och de försvinner efter någon dag. Ibland kanske det är att man skadar handen lite, och lite slitskador på nacken, men det är väl typ det. Annars är det inte mer skador i denna sporten än i någon annan, förklarar Jacobsson.

I MMA är det väldigt många olika delar man ska kunna, eftersom den innehåller just flera olika kampsporter.
– Min styrka är väl att jag är ganska jämn. Jag är ungefär lika bra på allt kan man säga. Så beroende på vem jag möter så brukar jag anpassa min taktik. Så om jag möter någon som är väldigt bra på att boxas så kanske jag tar ner han på marken, också tvärtom, säger Jacobsson och fortsätter:
– Men i Europa generellt är vi inte så bra på brottning, eftersom vi inte har samma kaliber som de har i till exempel USA. Så om man vill ta sig från Europa till världsscenen så är brottningen ganska viktig att komma ifatt i. Annars måste man träna på allt. Är du dålig på någonting kommer det att blottas och då kommer du att förlora på det.

Och Jacobsson har målet inställt.
– Jag vill gå hela vägen. Jag vill kunna leva på detta. Åtminstone tills jag är i 30-årsåldern. Sedan vill jag gärna hålla på med det ändå. Starta några verksamheter. Det är väl min tanke i alla fall. Att bland annat använda MMA:n lite som en plattform in i andra grejer, berättar Jacobsson.
Strax väntar en resa till Thailand med lagkompisen och tillika hans bror Ola Jacobsson.
– Vi ska passa på att vara där hela sommaren är tanken. Främst för att träna, men också för att ladda batterierna lite. Tanken är att jag ska bli bättre på allt egentligen. Så det blir istället för att jobba i sommar, säger David Jacobsson.

×