Görel Crona slår sig ner mellan filmens regissörer Johanna Andersson och Jimi Vall Peterson. Foto: Lina Millberg

Allvar och skoj blandas i dokumentär

Laholm
Biosalongen på biograf Maxim fylldes på samma gång av skratt och allvar när det var dags att visa dokumentärfilmen om teateruppsättningen Dödsdansen på Skottorps slott. Skådespelerskan Görel Crona och filmarna Jimi Vall Peterson och Johanna Andersson var på plats för att berätta om sin film.
En speciell stämning spred sig i biosalongen när den nu bortgångna skådespelaren och stadens hedersmedborgare, Johannes Brost, syntes på vita duken. Görel Crona satte tillsammans med Brost upp Strindbergs tragikomiska drama Dödsdansen på slottet sommaren 2014.
Något som noga dokumenterades av Jimi Vall Peterson och Johanna Andersson. Båda bor i Halmstad och driver bolaget Färgfilm.
– Vi hade inga klara planer när vi började filma. Det finns mycket material som inte är med. Det blev totalt 100 timmar film, säger Jimi Vall Peterson.

Filmskaparna Andersson och Peterson fick döda många älsklingar, eller ”kill your darlings”, som det heter i filvärlden när man tvingas klippa ner material som man gillar, men som inte ryms i slutproduktionen.
– Filmen handlar mycket om Görel, hon blev huvudkaraktären till sist. Att göra filmen var en lång process. Vi klippte i över tre års tid, men då har vi även hunnit med andra projekt, säger Johanna Andersson.

I lördags var det första gången som de fick se filmen på en större duk. Ett och annat lokalt ansikte dyker upp i den 53 minuter långa dokumentären, som är inspelade till största delen på Skottorp slott, men också på Kupan i Laholm, stranden, Stortorget och turistbyrån.
– Att få visa den just i Laholm känns extra kul just för att vi gjorde intervjuer med lokalbefolkningen på stan, berättar Johanna Andersson.

Ett annat välkänt ansikte som syns i filmen är Johannes Brost, som med sina rappa kommentarer, får publiken i biosalongen att skratta.
Att de unga filmarna inte vet vem hans mamma var, skådespelerskan Gudrun Brost, är inget han bara låter passera. Det blir en del gliringar från hans sida.
– Jag tror inte att han hann se den. Men jag vet att han var väldigt nyfiken på den och jag tror att han hade tyckt om den, säger Jimi Vall Peterson.
Dokumentärfilmen visar en ganska naken bild av skapandeprocessen. Den lilla teaterensemblen, som består av Görel Crona, Johannes Brost och Henrik Norman, utsätts för en hel del slitningar när de träffas i tio dagar för att repetera innan det är dags för premiären. Dessutom är det länge osäkert om laholmarna och turisterna tar sig till slottet för att gå på teater mitt i den svenska högsommaren.

– Sommarteater ska helst vara lite roligt och lite lättsamt. Men det ligger inte så mycket för mig. För mig var det en dröm att sätta upp ett drama av Strindberg, säger Görel Crona.
Det visade sig också till sist bli en lyckad satsning. Görel och Johannes fann varandra som kollegor och samarbetet höll i sig i flera år efter det.
– Vi hade vad man kallar för scentycke. Johannes och jag var väldigt starka ihop, säger Görel Crona.

Intäkterna från lördagens filmvisning av dokumentärfilmen ”Dödsdansen” går till Johannes Brosts minnesfond.
När årets upplaga av Svenska filmdagarna i Laholm avslutades i helgen kunde arrangören också konstatera att det såg ut att bli ett publikrekord.
– Det går mot rekord. Med söndagens inbokade biljetter har vi 1 950 besökare. Det gamla rekordet från 2006 var på 1 783 besökare, säger Mikael Bengtsson, arrangör och biografägare.