Hans idéer vad han än tar sig för har Gudjon Halldórsson, 55, som mål att förverkliga, speciellt omöjliga sådana. Foto: Oskar Svensson
Gudjon framför bostadsområdet i Allarp.
Gudjon Halldörsson
Gudjon Halldórsson
Med sonen Julius på fotbolls-EM i Frankrike 2016. Till sommaren väntar ett nytt mästerskap då Gudjon kommer heja fram Island i fotbolls-VM i Ryssland.Foto: Privat
Tidigare i år var man på skidsemester i Italien. Foto: Privat
I familjens hem utanför Reykjavik laddar Gudjon batterierna. Foto: Privat

”Min utmaning ligger i det omöjliga”

Med enorm vilja vill Gudjon Halldórsson bevisa att inget uppdrag är omöjligt. Genom det vill han utmana sig själv och övertyga att idéerna går att genomföras i verkligheten.
Något han håller på att förverkliga genom bostadsområdet i Allarp – en småstad i miniatyr, planer som han fått kämpa för att övertyga om.
Men i och med projektet känner han sig hemma, både i Laholms kommun och på gården utanför Reykjavik, där han huserar halva tiden var på året.

Många har sett Allarps bostadsområde på Skummeslövs ängar successivt växa fram utanför Skummeslövsstrand på ett 40-tal hektar stort område som ska bli en levande småstad i miniatyr.
Men bakom varje projekt göms en visionär, med många idéer, vilket Gudjon Halldórsson, besitter.
En 55-årig islänning som kom till Sverige för första gången när han pluggade informatik och design på Lunds universitet på 1990-talet.

Sedan dröjde det ett tiotal år då han tillsammans med några investerare köpte mark i Allarp.
– Att just jag hamnade här var en slump. Vi var några investerare som köpte upp mark och plötsligt hade vi från att inte ha några större planer för mark i Sverige, men problemet var att alla bodde på Island och då var det bara frågan om vem som kunde svenska bäst av oss, och det var jag så jag fick det uppdraget, säger han och skrattar.
2008 fanns det idéer att utveckla Allarp, ett projekt Gudjon fick till uppgift att utveckla och genomföra. Något han dock fick kämpa för att övertyga andra om.
– Då fick man leta efter några som ville stå bakom det här projektet, och det fanns ingen brist på människor som sa att det inte kommer att gå, men det var utmaningen för min del. Jag trivs med utmaningar och bevisa att det går att få till det omöjliga och det som anses vara ogenomförbart. Det triggar mig att bevisa motsatsen att det verkligen går, säger han och fortsätter:
– Men detta skulle inte varit genomförbart utan att familjen, kollegorna och samarbetspartners var med på tåget.
– Får man ett ”nej, men”, är det svårare att övertyga folk, men får man ett ”ja, men” som svar, då står dörren mer på glänt. Politikerna sa ”ja, men” om våra planer. Sedan dess har vi hittat lösningar och haft ett bra samarbete i kommunhuset.

Han understryker:
– Men man måste komma igenom det tänket och vända människors allmänna inställning, det är det viktiga i detta sammanhanget. I dag finns det ingen som inte tror att det blir ett nytt bostadsområde i Allarp, säger Gudjon.
– Så jag försöker sälja in och övertyga folk om våra planer. På det viset är man mer en säljare av koncept och idéer, berättar han vidare.

Sedan barnsben har Gudjon varit på det klara med hur och på vilket sätt han vill arbeta.
– Jag ville vara självständig. Det hade jag för mig tidigt, om det skulle vara som egenföretagare eller något annat visste jag inte utan jag sökte efter handlingsfriheten, berättar Gudjon och fortsätter:
– Jag har alltid varit aktiv och intresserad av att skapa någonting. Jag tycker inte om att göra samma saker varje dag. Behovet att förnya och utmana mig själv är det som driver mig genom spännande uppdrag.
I dagsläget är det två etapper kvar innan bostadsområdet för 1200-1500 personer innehållande förskola, äldreboende med bra kommunikationer och allt man kan vara i behov av. När det står klart är omöjligt att säga, enligt Gudjon.

Han ser årsvis på arbetets gång. Det är ett långt projekt innan slutmålet kommer att nås. Allt kan vara klart någon gång under en tioårsperiod.
– Det är mycket som spelar in. Jag minns finanskrisen där mitt lilla hemland gick fullständigt omkull, så mycket kan hända på vägen, säger Gudjon och fortsätter:
– Det finns både bra och dåliga dagar. Det är naturligt i alla arbeten. Man måste vara på det klara med att allt flyter inte framåt, alltid. Det gäller att ta sig förbi problemen som dyker upp på vägen och allt man gör dag för dag måste gå i rätt riktning.

Han var 45 år när projektet drogs igång.
– Det får man inte tänka på under resans gång. Man kan inte sätta klockan på att man bara har till en viss dag på sig för att bli klar, utan leva med att det blir färdigt långt senare.
– Sedan är det viktigt att man har ett intresse för det man gör. Det flyter ihop. Att kunna livnära sig på det man är intresserad av och att förverkliga visioner är en förmån, då kan man acceptera och mår bra över att arbetet inte tar slut klockan 17.
– Men ambitionen är att bygga en småstad innehållande alla funktioner såsom generationsboende, skola, äldreboende – en stad i miniatyr som ska vara levande dygnet runt. Då måste man skapa förutsättningar till det.
– Det viktiga är att det finns ett eget av värde av platsen dit folk gärna söker sig till, egenskaper som finns runt platsen berättar Gudjon.

Att sätta sig in i befintliga system är han heller inte främmande för.
– Jag tror att allt kan förbättras. Varje ny idé och nya lösningar man har så måste man komma igenom motståndskraften som finns. Det finns alltid kritiska röster om olika projekt.
– Det är som att, varför ska vi byta till elbil när det finns fullt fungerande bensinbilar. Det fungerar ju. Man måste våga övervinna detta samtidigt som man ska leverera något som fungerar. Det är den miljön jag trivs i, berättar han.

Gudjon är hela tiden på resande fot. Varje år flyger han tjugofem gånger om året mellan Keflavik och Kastrup. Båda platserna känns för honom som på vägen hem.
– När jag kommer till Kastrup så är jag på väg hem till Mellbystrand. Det är samma sak när jag kommer till Keflavik. Då känner jag att jag är på väg, säger Gudjon.

Gudjon har bytt bransch i yrkeslivet var tionde år lite drygt. Men än är inte detta aktuellt.
– Nej, det är fullt fokus på detta. När alla gått hem finns mitt kontor i min hjärna och i min laptop. Vi jobbar med olika projekt på Island, dock inte i den här skalan. Just nu äter det här projektet upp mina resurser och tid men det är det värt. Det gäller att hålla fokus och vara målmedveten då kan andra förväntningar och idéer ligga och mogna till sig innan det är dags för dem.
– Men visst funderar man ibland på att testa på nya utmaningar. Vi har hästar och ett vandrarhem på gården, så kanske inom turismnäringen. Men nu ligger allt fokus på Allarp.

Det är just med familjen och på gården på Island som Gudjon hämtar kraft.
– Där laddar jag batterierna, det är nödvändigt att man gör det, säger han och utvecklar:
– För mig är det viktigt att ge den tiden till familjen när jag är hemma. Där kan jag sysselsätta mig med barnen, djuren på gården och är med på det familjen är ute på som att titta på när sonen spelar fotboll och handboll eller när tjejen tävlar och tränar med hästen.
Tillsammans brukar de åka på skidsemester i Alperna. Något som är inskrivet i kalendern varje år.
– Den veckan får inte brytas. Den är viktig för oss. Men egentligen är alla tider på sätt och vis fyllda med någonting, avslutar Gudjon.