Elin Gustafsson och Mattias Carlsson håller som bäst på att isolera lägenheten i byggnaden. . Foto: Oskar Svensson
Eva Svensson i byalaget sätter ihop kökspartiet.
Gamla bankvalvet i byggnaden är bevarad.

Samlingspunkt växer fram i byn

Hishult Byalaget i Hishult köpte det gamla kommunhuset i byn.
På ideell basis och ledig tid ägnar de till att få renovera klart byggnaden som ska bli en samlings- och mötesplats för byborna i alla åldrar.

Det var strax innan jul förra året som Hishults byalag köpte det gamla kommunhuset, tillika bankkontor och senast bibliotek. Men någon verksamhet har inte funnits i byggnaden sedan 1990-talet.

Köpet blev möjligt då den avlidne Hishultsbon Bror-Erik Nilsson hade testamenterat en miljon kronor, till byalaget, pengar som var öronmärkta till en lokal för ungdomarna i Hishult.
Efter nyår påbörjades så renoveringsarbetet med ideella krafter inom byalaget och ortsbefolkningen, som ska ge byggnaden ett nytt liv för ungdomar, föreningar och boende.
– Det är fantastiskt att se så många bybor som ansluter och vill hjälpa till, säger Elin Gustafsson, en av alla frivilliga i byalaget.

Första prioritet är dock att få färdigt lägenheten i byggnaden.
– Man är väl inte riktigt redig i huvudet när man gör sådant här, nej då, skämt åsido. Vi brinner för byn och vill göra något bra för Hishult, samtidigt som man vill att det ska hända något i byn för då blir man engagerad, säger Mattias Carlsson och fortsätter:
– Det blir väl aldrig färdigt egentligen för byggnader behöver underhållas. Men vi hoppas på att lägenheten ska bli klar innan sommaren.
Att man kan hålla nere kostnaderna beror mycket på att de som hjälper till besitter nyttig kunskap i bagaget samtidigt som vi alla vill få Hishult att leva.
– Vi har haft turen att ha pensionerade rörläggare, snickare, elektriker och målare som hjälper oss.
– Samtidigt är det många som skänkt möbler och annat, vilket är jätteroligt. All hjälp har varit och är värdefull i det här arbetet, säger Elin Gustafsson.
De övriga lokalerna är det mindre renoveringsjobb med. Målning och spackling samt ett nytt kök ska installeras.

Den ena lokalen ska användas till mötesrum och samlingslokal. Den andra lokalen är till för ungdomarna. Men likväl är huset på Markarydsvägen ämnad för alla åldrar.
– Vill man ha barnkalas eller bara träffas så går det alldeles utmärkt att låna lokalen, säger Elin Gustafsson och fortsätter:
– Tiden springer iväg men det går bra. Tycker man bara det är roligt så fungerar det och är man några stycken som hjälper till är det kul att träffas samtidigt som man gör något gott för Hishult, avslutar hon, som hoppas att allt ska vara klart under hösten.