Helena och dottern Meleat Fredriksson besökte vernissagen i Hishult. Foto: Oskar Svensson

Aktuellt tema på utställning i Konsthallen

Hishult Även om verken är 40 år gamla är Franco Liedis konst än mer aktuella idag än tidigare där han speglar makt, sexism och våld.
En utställning som kan synas på Konsthallen i Hishult.

På lördagen var det vernissage för årets andra utställning på Konsthallen i Hishult.
Konstnären Franco Leidi föddes i Italien men flyttade med familjen till Sverige 1971 och verkade på Bjärehalvön i Slättaröd bland annat. Han avled för tio år sedan. Men verken av akvarell, tusch, kopparstick och skulpterade objekt lever vidare än i dag.

Det är Isac Nordgren som sammanställt konstverken till utställningen. En konstnär som ligger honom varmt om hjärtat.
– Han var en av flera konstnärer familjen umgicks med. Det var väldigt naturligt för mig att vara bland konst och konstnärer. Då reflekterade jag inte så mycket över det.
– Jag tänkte först inte jobba med konst men det blev så ändå, det var som sagt arvet som förde mig dit.
– Tyvärr tappade vi kontakten när jag var 11-12 men nu har man återupptagit det på sätt vis. Det känns personligen extra roligt att jobba med en konstnär man har en nära relation till.

Hans teckningar av kopparstick, akvarellmålningar och skulpterande objekt speglar ett samhälle med makt, sexism och våld, något som är lika, om inte mer aktuellt i dag.
Hans verk har tidigare satts upp i Stockholm, Göteborg och Norrköping.
Dock har Franco Leidis konst hamnat i skymundan sedan 2010 tills i höstas då Isac Nordgren ställde ut samma utställning på Krognoshuset i Lund.
Nu fick Konsthallen i Hishult ta del av utställningen.

En som tog sig tid att närvara på vernissagen var Helena Fredriksson, som även hon kände Franco Leidi privat.
– Han överskrider gränser så man är fascinerad över hans fantasi och vad som hände i huvudet på honom när han målade, säger Helena Fredriksson, som levt länge med hans konst.
– Hans förmåga att se och uppfatta saker gör att man själv ser det. Även om jag är bekant med hans målningar och verk så ser man nya saker hela tiden. Det är det som är spännande med hans konst, säger hon vidare
Utställningen ”Teckningar, objekt och egna tryck” pågår fram till den 22 april.