1 Som enda plats i Halland gästar komikern Jessica Persson Laholm. En plats hon är välbekant medsom konferencier vid olika tillställningar.Foto: Pressbild
2Jessica Persson. Foto: Pressbild

Hon vill sprida skratt om vardagen med egen humorshow

Laholm Vardaglig komik. Hon fick upp ögonen för att stå på scen i sena i tonåren då Jessica Persson gjorde sin revypremiär. Numera är det komik och show på egen hand som är av intresse för henne i hennes egen showföreställning ”Miss Jekyll & Mrs Hyde” – två sidor av en människa i vardagens bestyr.
– Det blir allt från barn, silikon till motorsågar från det vardagliga livet, berättar Jessica Persson om innehållet i showen.

Namn: Jessica Persson.
Ålder: 48 år (med ångest).
Gör: Komiker och skådespelare.
Bor: I Osby. Uppvuxen i Rydaholm utanför Värnamo.
Familj: Sambo med Lars Magnusson och har två vuxna barn.
Intressen: Resa, jobb, och familj.
Hur är jag som person: Glad och driven.
Aktuell: Uppträder med egna humorföreställningen ”Miss Jekyll & Mrs Hyde på Laholms Teater den 22 mars. Premiären är i Osby den 15 mars.

Som barn var det sången som låg varmast i hennes hjärta.
– Jag var inte direkt rolig när jag var barn, tror jag i alla fall, men däremot var jag snabb i huvudet med tankarna, berättar Jessica Persson.
Det var inte förrän som 19-åring hon fick upp ögonen för att stå på scen. Då gjorde hon scendebut på Värnamo revyn med revypappan Sven Slättengren.
– Det var en ofantlig rolig start på det jag insåg vilja syssla och jobba med i framtiden, säger Jessica.
Efter några år som mammaledig kändes det att hon åter ville stå på scen, som är ett bekant ansikte i och kring Laholm som konferencier och dylikt i olika sammanhang.
– Längtan tillbaka var stark till att beträda scenen igen. Det kan man aldrig ta ur mig. En människa som stått på scen, oavsett i vilket sammanhang det gäller, är att man har längtan kvar i kroppen.

Efter hitintills 25 år på revy- och farsscener och annat valde hon 2014 att ta till sig komiken efter vissa påtryckningar från sambon Lars Magnusson.
– Jag såg att hon hade talangen inom sig. Hon har humor, vilket självklart är viktigt och den där ”Funny bone komiken” i kroppen. De med den förmågan blir roliga på scen på ett äkta sätt och har en förmåga att bli rolig på scen. Det är värt att andra får uppleva hennes humor utanför familjens väggar, säger han.

Efter utbildning på Norra Brunn är Jessica Persson frilansare. Något som har sina fördelar.
– Jag har fördelen med att stå på flera ben, så man är lite bredare och inte bunden till en och samma sak.
– Det är charmen i det också. Men samtidigt är det en blandning av för det första spänning, för det andra skräck och för det tredje det ljuvliga i att man aldrig vet vilka man möter, så det gäller att ha fingertoppskänsla.
Hennes dröm med egen humor- och showföreställning har alltid funnits där och nu har detta gått i uppfyllelse för Jessica Persson och fortsätter:
– Det är min första humorshow. Det har varit en dröm för mig och nu är jag äntligen där.

Nu ger hon sig ut på en miniturné i Halland, Småland och Skåne med sin egen humorshow – Miss Jekyll & Mrs Hyde, en föreställning som Sara Young regisserat.
Där speglar Jessica med komik och sång vardagen på ett lättsamt och kännbart sätt och visar olika sidor av en och samma människa, där gemene man är i olika miljöer och situationer.
– Det som ger mig inspiration är från vardagen, det som ligger närmast mig, som fåfänga, barn och barnbarn. Det som händer runtomkring oss människor är sådant många lätt kan ta till sig och känner igen sig i men ändå inte funderat över.
– Så man kan räkna med inslag av barn, silikon och motorsågar, säger hon.

En figur hon gärna tar fram är buskistanten Gulli en sanningssägare.
– Att prata själv föddes där någonstans och fånga det som är i stunden. Hon är jag, fast delen av mig som inte jag vågar säga.
– Som det är nu kommer hon inte vara med men man vet aldrig. Det finns krafter som vill se henne.
När drömmen om en egen föreställning är infriad har hon andra planer på gång.
– Jag vill göra en show till med enbart Gulli, berättar hon och avslutar:
– Att underhålla ger mig en enorm kick och glädje.
– Alla behöver skratta och roa sig. Det tror jag man lever längre på.

Namn: Jessica Persson.
Ålder: 48 år (med ångest).
Gör: Komiker och skådespelare.
Bor: I Osby. Uppvuxen i Rydaholm utanför Värnamo.
Familj: Sambo med Lars Magnusson och har två vuxna barn.
Intressen: Resa, jobb, och familj.
Hur är jag som person: Glad och driven.
Aktuell: Uppträder med egna humorföreställningen ”Miss Jekyll & Mrs Hyde på Laholms Teater den 22 mars. Premiären är i Osby den 15 mars.