Matilda Leander kom tvåa i både engelska och franska. Att hon tycker om att resa var en av anledningarna till att hon valde att läsa språk.
Albin Sturesson tävlade i engelska och franska och kom tvåa i båda språken.

Unik metod bakom framgångar

Laholm Niondeklassarna på Lagaholmsskolan deltog tidigare under veckan i Språkolympiaden i Helsingborg. Allra bäst gick det i engelska där skolan var nära att vinna.

I tävlingen mötte Lagaholmsskolan klasser från fem andra skolor hemmahörande i södra Halland och norra Skåne. Tävlingsmomentet går till så att lagen från de olika skolorna får svara på 21 frågor och den som har flest rätt vinner. Eleverna tävlar i lag om två i respektive språk. Vinnarna i regionfinalen tävlar sedan i en final där skolor från hela Sverige deltar.
Albin Sturesson, 16, tävlade i franska och engelska och slutade på andra plats i de båda språken.
– Farmor och farfar har hus i Frankrike så därför valde jag att läsa franska.
Matilda Leander tävlade i både engelska och franska, och kom tvåa i båda språken.

– Vi var nära att vinna i engelska. Hade vi vunnit hade vi fått tävla i den stora finalen så det kändes lite surt att komma tvåa. Att jag valde att läsa franska beror på att min mamma har bott i Frankrike och är flytande i språket. De flesta andra valde också att läsa spanska och jag ville gå mot strömmen, säger hon.
Undervisningen tycker hon fungerar bra.
– Det är mycket fokus på grammatik, men vi får också lära oss om olika länder.
Julia Olsson, 16, och Ellie Eriksson, 15, tävlade i spanska, där de slutade på fjärde plats.
– Det känns som man har mer nytta av spanska, den är också stor i USA, säger de båda.

Karen Gustavsson undervisar i både engelska och spanska. Hon är ursprungligen från Mexiko och har de tre senaste åren undervisat på Lagaholmsskolan. Hon har sin förklaring till framgångarna.
– Eleverna har möjlighet att välja arbetstempo. De är indelade i tre grupper efter hur snabbt de vill jobba. Det gör att de kan välja ett arbetssätt som ger dem mer utmaningar.
– Vi använder inga textböcker utan använder oss istället av tidningsartiklar på nätet, berättar Karen.