Thomas Jönsson har kallat till en egen presskonferens på fredag för att ge sin syn på striden inom moderaterna. ARKIVBILD

Strid kring toppolitiker i M

LAHOLM Thomas Jönsson uttalade öppet misstroende mot tre ledande Laholmsmoderater. Nu är han själv under utredning.

Det har varit mycket hyssjande kring Moderaternas ”reda ut”-möte i veckan. På tidningens frågor har det vanligaste svaret varit ”inga kommentarer”.

Men det blir ett efterspel. Ett efterspel som handlar om Thomas Jönsson, kallad den evige tvåan i kampen om den lokala partiledningen. Han petades vid den omdiskuterade nomineringsstämman än en gång ned till andra plats.
Thomas Jönsson sitter på mycket tunga uppdrag som ordförande i kommunala Laholmshem och ordförande i regionfullmäktige. Utanför partipolitiken är han ordförande i Södra Hallands kraft.

Det som orsakat ny turbulens inom Laholmsmoderaterna är ett utspel vid måndagens medlemsmöte. Thomas Jönsson förklarade inför alla att han saknade förtroende för tre namngivna partikamrater som stod högt på listan jämfört med det ursprungliga nomineringsgruppens förslag. Det gällde Roland Norrman, som efter comeback i partiet står som nummer ett och därmed petade Thomas Jönsson från en trolig kommunalrådspost.
I trion som Thomas Jönsson var missnöjd med ingick även Moderaternas nyvalde ordförande Kenneth Camitz och Jonas Hellsten. De lyftes av nomineringsstämman upp till fjärde och femte plats efter en lång rad av omröstningar.

På en rak fråga om det var en misstroendeförklaring svarar Kenneth Camitz ja. Nuvarande kommunrådet och gruppledaren Elisabet Babic håller fast vid att det utanför partigruppen är ”inga kommentarer”.
Jonas Hellsten, som också blev utsatt, vill helst inte prata om det som hände på måndagskvällen, men eftersom tidningen ändå känner till misstroendeförklaringen säger han:
– Jag säger inget om det. Men på en akademisk fråga håller jag med om att det absolut inte ser bra ut för partiet när någon riktar misstroende mot toppkandidater och ordförande.

Utspelet från Thomas Jönsson var så anmärkningsvärt att Mikaela Waltersson, förbundsordförande för Moderaterna i Halland bestämde sig för att agera. Hon var inkallad för att som opartisk och utomstående leda mötet.
– Jag har inlett samtal med Thomas om den här händelsen. De samtalen ska vi fortsätta med.

Har du fått något sådant uppdrag från styrelsen i Laholm?
– Det behövdes inte. Jag var ju där och hörde själv.

Du som ordförande i länsförbundet, hur ser du på att en som öppet uttalar sitt misstroende sitter som ordförande för er i regionfullmäktige?
– Vi för som sagt samtal. Mer säger jag inte nu.
Laholmsmoderaternas nye ordförande Kenneth Camitz vill inte kommentera, men förnekar inte misstroendeförklaringen från Thomas Jönsson
– Det får Mikaela Waltersson sköta. Efter mötet kändes det som vi hade god stämning i gruppen. Den vill jag försöka behålla, säger han.

Thomas Jönsson själv har fått flera uppmaningar från tidningen att kommentera. Han har också fått frågor via mejl.
Under onsdagen kallade han till egen pressinformation på fredag. Innan dess blir det inga kommentarer.