Pernilla Månsson, känd för stora och nakna kvinnokroppar på sina tavlor får årets kulturstipendium av St Knuts Gille och Kirke Ralphs Minnesfond. Tillkännagivandet gjordes som vanligt vid St Knuts gränd.Foto: Anders Davidsson

Prisas för färgglatt och naket

LAHOLM Nakna kvinnokroppar med mycket kurvor och färg. Det är signum för Laholmskonstnären Pernilla Månsson, och gjorde hennes till årets stipendiat i St Knuts gille.

En del kallar det nattklubbsmåleri. Själv kallar Pernilla Månsson stilen för ”power woman”. I något som liknar bilder från serietidningar tänjer hon på gränserna för hur kvinnokroppar kan avbildas. Bilderna sticker ut och provocerar. När hon för några år sedan hade en utställning i gamla teboden i Laholm blev det kritik, En bild med en naken kvinna, överkryssad mun och texten ”Fuck You”, fick vara med baksidan utåt.
Själv hävdar konstnären att hennes bilder inte har något med porr att göra. Hon har inspirerats av modeteckning gick gymnasiet på Apelrydsskolan med inriktning design. Förutom sömnad blev det mycket måleri med krokiteckning och stora modeskisser.

– Där fick man lära sig att dra ut modellerna på längden, säger Pernilla Månsson.
När Laholms Tidning för drygt två år sedan skrev om Pernilla Månsson och hon fick frågan om vad hon skulle göra med en miljon var svaret, ”köpa lyxig bil och printa mina tavlor på den”.
Någon Porsche räcker inte stipendiet som Knutsgillet delar ut även om det nu sker i samarbete med Kirke Ralphs minnesfond. En del av överskottet från boken om den populäre Laholmskonstnären har satts av för att uppmuntra unga konstnärer. Förutom äran och ett fint stipendium blir det 5 000 kronor.
– Pengarna är inte det viktigaste. Det här känns så stort så att jag inte kan sätt ord på det. Kirke Ralph var en inspiratör, och lärde mig mycket, säger den 27-åriga stipendiaten som vid ceremonin på´Teckningsmuseet hade tagit med en målarpensel hon fått av Kirke Ralph.

Pernilla Månsson bor nu i Halmstad där hon växlar måleriet med jobb i klädbutik, som stylist och som festfixare i på restaurang. Nästa stora konstevenemang blir en egen utställning i april på Punch vid Hotell Tylösand. Då blir det naket inte bara på målardukarna.
– Jag har en nakenmodell vars kropp jag ska måla. Det blir samma stil som jag brukar, starka färger, lovar St Knutsstipendiaten.