Folkrace ska sätta fart på unga

Laholm/veinge Förra året startade projektet ”Tjejer med fart”, där syftet var att tjejer skulle få upp ögonen för en mansdominerad sport. I årets upplaga är också killar välkomna. Med anledning av det har man också bytt namn på projektet till ”Ungdomar med fart”.

Projektet är ett samarbete mellan kommunens fritidsgårdsverksamhet inom ”Fritid syd” och Laholms folkraceklubb. För att vara med krävs ingen körvana sedan tidigare. Patrik Ekström, som är projektledare, säger sig vara nöjd efter första mötet som man hade i veckan på Vibesgården i Veinge.

– Vi hade hoppats på några fler deltagare, men det är fortfarande många ”kanske”. Om man inte kom på första mötet finns fortfarande alla möjligheter att hoppa på, säger Patrik Ekström.
Förra året var 15 anmälda till projektet, varav nio fullföljde det.
– De som tyckte det var kul fortsatte och de andra har i alla fall fått testa på det.
Motorsport brukar vara en resurskrävande sport där man är beroende av kontakter. Att vara med i ”Ungdomar med fart” är däremot helt gratis.
– I all form av motorsport underlättar det om man har kontakter och någon i familjen som kan hålla på och mecka med bilen. Det här ser vi som en möjlighet att få hålla på med folkrace även för de som inte kan få någon hjälp hemifrån.

För att tävla behöver man dock en licens, något som ”Ungdomar med fart” inte kan erbjuda.
– Det här projektet är mer tänkt som ett sätt för ungdomarna att få upp ögonen för sporten. Skulle vi tävla hade det inneburit att vi kanske tvingats sälja bilarna eftersom tävlingsbilar alltid är till salu, och vi vill gärna behålla dem.
Inför förra året köpte man in två folkracebilar, som används även i år.
– Tanken är att vi ska träffas varannan, var tredje vecka och att ungdomarna då ska få lära sig att skruva och fixa med bilarna. Projektet avslutas sen med att ungdomarna ska få köra ett uppvisningsrace för föräldrarna.