Sex åtalas för vapenbrott

Laholm Sex sydhallänningar åtalas för grovt vapenbrott.
Några av förra årets inbrott och vapenstölder kan därmed få sin lösning.

De åtalade männen är mellan 20 och 30 år gamla och påstås i stämningsansökan ingå i det så kallade ”Sällskapet”, beskrivet som en kriminell gruppering i Laholm, som även tidigare har förekommit i rättsfall vid Halmstads tingsrätt.
Den händelsekedja som lett till åtal inleds med att någon för kammaråklagaren Sofia Corin okänd person den 4 maj förra året gjorde inbrott hos en kvinna i Årnaberga och där stal vapen, ammunition och smycken till ett värde av flera tusen kronor.
En likaså okänd tjuv gjorde den 10 juli inbrott hos ett par i Bollebygd, där det stals vapen och ett kikarsikte.

Fortsättningsvis har åklagaren satt namn på troliga gärningsmännen. De sex männen misstänks för att tillsammans med andra medlemmar av Sällskapet senast 20 augusti ha placerat vapen på vinden hos mamman till en av dem. Smyckena förvarades i en bostad som tre av männen använde. Åklagaren påstår att de trots ”insikt om att vapnen och smyckena var stulna förfogat över dem och tagit befattning med dem”.
Den 13 september var fyra av ligamedlemmarna på adressen där vapnen gömdes för att hämta dem.
Såväl vapen som smycken beslagtogs av polisen 13 september 2017. En av ligans medlemmar häktas samma dag.
Två av de åtalade, 20 och 25 år, misstänks dessutom för att ha sågat av kolven på ett hagelgevär. Kolven påträffades hos den ena av dem och resten av geväret hos den andra.
Det avsågade hagelgeväret, som i sitt stympade format är lätt att gömma, hade enligt åklagaren inget legalt användningsområde, och kunde komma till kriminell användning.

Männen misstänks ha haft sex stycken stulna vapen: ett salongsgevär kaliber .22, ett gevär kaliber .308, ett gevär kaliber .30-06, ett hagelgevär kaliber 12, en revolver .357 samt en antik pistol kaliber 10,8 plus en större mängd ammunition till dessa vapen.
Åklagaren anser att brottet är grovt eftersom det handlar om flera vapen och att de kan befaras ha kunnat komma till brottslig användning.

Ligamedlemmarna är också åtalade för andra brott, enskilt eller i par.
Två av dem, 24 och 25 år, misstänks för grov stöld då de ska ha försökt stjäla vapen, ammunition och annat gods i Mellbystrand den 2 oktober, samt där stulit ett magasin samt tomhylsor värda flera tusen kronor.
24-åringen misstänks tillsammans med en jämngammal medlem för grov stöld i Mästocka, där det gjordes inbrott i syfte att stjäla vapen, ammunition, med mera, samt stals en väska med en laptop i samt ett antal spritflaskor.
27-åringen misstänks för vapenbrott eftersom han på okänd plats i Sverige innehade en pistol som han inte hade rätt att bära, och ytterligare en, 30 år, misstänks för brott mot vapenlagen då åklagaren hävdar att han hade ett flertal patroner kaliber .22 och 6,5 mm i sin bostad.
Den 30-årige mannen är samme person som 2011 åtalades som huvudman i vapenligan i Veinge.

Polisen har också beslagtagit ett antal attrapper av automatvapen som AK-47 och Uzi. De går inte att skjutas med, men kan likafullt nyttjas för att hota vid rån.
Den ene 24-åringen åtalas även för ett flera ringa narkotika- och ringa dopningsbrott samt ett narkotikabrott av normalgraden för innehav och bruk av cannabis och amfetamin samt testosteronhaltiga preparat.

Rättegången beräknas pågå i cirka fem dagar och den tunga åtalspunkten grovt vapenbrott rörande samtliga de sex åtalade männen anser åklagaren Sofia Corin bör hållas i en säkerhetssal, vilket Halmstads tingsrätt inte har full kapacitet till. Övriga åtalspunkter kan förhandlas separat i Halmstad.

×