Nej till tiggeriförbud

Laholm

Laholmspartisten Bertil Johansson fick inte gehör i kommunstyrelsen för sin motion om tiggeriförbud i Laholm. Förslaget innebär att kommunen i den lokala ordningsstadgan inför förbud mot tiggeri på offentlig plats.
Frågan har prövats av både länsstyrelsen i Västmanland och Skåne och man har där konstaterat att det inte är visat att ett förbud ”verkligen behövs”. Samma sak konstaterade Laholms kommun i en liknande motion från Sverigedemokraterna 2015. Slutsatsen blev då att avslå motionen med bedömningen att det ”knappast kan hävdas” att förekomsten av tiggeri i kommunen är så omfattande att det stör den allmänna ordningen eller säkerheten. Flera andra kommuner och även politiska partier har också visat ett intresse för att införa liknande förbud.
– Vi vill avvakta. Flera partier har haft frågan upp, men det är inte prövat än. Vi får se vad lagen säger, säger Elisabet Babic, kommunråd (M).

×