Filippa slog personbästa

laholm Filippa Gunnarsson bestämde sig för att satsa rejält på sin friidrott och bytte från Laholms IF till Mölndals AIK.
I lördags var det debutdags för MAIK och vilken succé det blev för 19-åringen. Seger i längdhoppstävlingen och nytt personbästa.

– Det var bara personbästa med fyra centimeter, men ett ”pers” är alltid ett pers. Det bådar gott inför utomhussäsongen, den här tävlingen handlade mest om att ha kul, säger Filippa Gunnarsson.

Att det är en tjej med mycket talang råder det inga tvivel om. Under hela sitt liv har Filippa Gunnarsson visat att hon kan bli riktigt duktig i såväl höjdhopp som längdhopp. En nyckel i hennes fina utveckling de senaste åren är tränaren Emil Predan. De startade samarbetet för drygt ett år sedan, men då fortsatte Filippa att tävla för Laholms IF. I oktober gjorde hon flytten permanent och tillhör nu Mölndals AIK.
– Jag ville inte byta från en liten klubb till en annan liten klubb. Jag tränade med Emil i Göteborg hela sommaren 2017 och tyckte att det fungerade bra.
– Därför bestämde jag mig för att byta klubb, något jag inte har ångrat en sekund.

I Mölndal tränar Gunnarsson tillsammans med andra stortalanger, något som både sporrar och inspirerar.
– Det är kul att träna med andra som också är duktiga. Nu åker jag upp och tränar en gång i veckan och så får jag program av Emil som jag ska köra hemma.
Att Filippa trivs bra med Emil Predan är alldeles uppenbart.
– Vi vet båda vad vi vill och pratar mycket. Det bästa med Emil är att han är så enkel att ha att göra med. Och han vet verkligen vad han håller på med, berömmer Filippa.

Träningsmiljön i Göteborg betyder också mycket för Filippa.
– Innan när jag tränade var det mest för att det var kul och det var inte så noga med detaljer. Här vill alla göra sitt bästa och det vill jag med.
Filippa bor kvar i Laholm och pendlar upp till Göteborg en gång i veckan, åtminstone så länge hon pluggar på gymnasiet.
– Under loven är jag där oftare och när jag har pluggat färdigt i juni kanske jag flyttar upp till Göteborg och jobbar samtidigt som jag satsar på min friidrott, säger hon.
Att Filippa Gunnarsson fick en bra start i sin nya klubb är ett understatement. Seger i helgens längdhopp och dessutom nytt personbästa på 5,79.
– Det var första inomhustävlingen och jag kände mig avslappnad eftersom jag inte hade stora krav på mig. Det var dessutom på hemmaplan.
– Att jag slog personbästa var väldigt oväntat eftersom jag inte har tränat lika mycket som till exempel förra året. Det var ett härligt kvitto på att det fungerar bra med Emil.

Trots det fina resultatet är det inte alls säkert att Filippa kör fler inomhustävlingar.
– Jag vet inte faktiskt, jag har ju haft problem med mina benhinnor och därför har vi bestämt att jag inte ska köra inomhus. Vi får se, annars siktar jag stenhårt på utomhussäsongen.

När utomhussäsongen drar igång har Filippa Gunnarsson tagit studenten. Då kommer hon att satsa ännu hårdare.
– Det motiverar ju mig att jag slog personbästa utan att ha tränat så mycket som jag har gjort tidigare. Nu kommer jag vilja köra ännu hårdare.
Filippa Gunnarsson är inte bara en talang i längdhopp. Det är inte omöjligt att det blir tävlingar i höjdhopp under sommaren.
– Jag har inte bestämt än hur jag ska göra. Just nu tränar jag mest längd och då vill jag satsa på det.
– Emil vill att jag ska köra höjd eftersom han verkligen tycker om det. Han säger att jag kan bli bäst i höjd, men jag själv gillar längd bättre.
Det är med andra ord oklart huruvida Filippa Gunnarsson tävlar i höjd i sommar. Men helt klar med grenen verkar hon inte vara.
– Innan jag slutar med höjd vill jag åtminstone ha hoppat över min egen längd, skrattar hon.
Inom idrott är det viktigt att sätta upp tydliga mål. Det gör Filippa, men vad målen är vill hon inte riktigt avslöja.
– Jag har satt för stor press på mig själv tidigare med mina mål. Jag har skrivit ner mina mål nu också, men jag fokuserar på att bli så bra jag kan på det jag gör och så får vi se hur långt det räcker, avslutar Filippa Gunnarsson.

×