Nu väntar andra aktiviteter för Per-Arne Persson, som lämnar över verksamheten P-A:s muskelbot efter drygt 30 år. Foto: Oskar Svensson
Christina Jönson, Pernilla Andersson och Anneli Ahlgren tar över efter Per-Arne Persson i Knäred.

Går efter 30 år men verksamheten består

Ny epok. Efter närmare 55 år i arbetslivet och drygt trettio år på P-A:s muskelbot lämnar nu Per-Arne Persson över verksamheten. Men även om han stiger åt sidan kommer verksamheten leva kvar men som Friskvårdshuset – med samma innehåll och anda.

Namn: Per-Arne Persson.
Ålder: Snart 70 år.
Bor: I Hjörnered utanför Knäred.
Gör: Kroppsteapeut och pensionär på deltid.
Familj: Särbo, fyra barn och sju barnbarn, plus två bonusbarn.
Intressen: Renovera hus, fiske, spelat fiol, musik, gammeldans.
Hur är jag som person: Tänkare, effektiv och lugn.
Aktuell: Lämnar över verksamheten P-A:s muskelbot till kiropraktorn Pernilla Andersson samt massörerna Christina Jönson och Anneli Ahlgren, som nu står som ansvariga för verksamheterna P-A:s muskelbot, Vitulima och Levande hälsa inom Friskvårdshuset i Knäred.

Det är många huvuden och kroppar som passerat revy genom åren, med både psykiska och fysiska problem. Allt från snedvridna ryggkotor till människor som mått så dåligt att de varit beredda på att ta sitt liv. Men nu rent officiellt lämnar Per-Arne Persson, snart 70, över verksamheten på P-A:s muskelbot i Knäred, men han kommer tills vidare finnas med på ett hörn.
– Är man snart 70 år och har jobbat i över ett halvt sekel. Då är man värd att varva ner, säger Per-Arne Persson.

Direkt efter folkskolan som 15-åring, 1963, tog Per-Arne Persson, sin moped ut i arbetslivet och en anställning på en bilverkstad
Men det var 1975 som Per-Arne, även kallad för P-A fick upp ögonen på vad han ville syssla med.
P-A arbetade då som sjuksköterska på ett vårdhem i småländska Lidhult, som bedrevs i alternativt regi Där kom han i kontakt med en läkare, som även var kiropraktor, massör och homeopat i grunden, vilket på den tiden var en ovanlig kombination.
– Det var han som väckte mitt intresse för massageyrket. Jag tyckte det var väldigt intressant, säger Per-Arne Persson.
Han var kvar på samma arbetsplats fram till 1987 då Per-Arne fortsatte sina gärningar på Sunnerbogården i Skottorp samtidigt som han bedrev massagebiten på hemmaplan, det som skulle bli P-A:s muskelbot. Men i början av 1990-talet blev Per-Arne arbetslös och då tänkte han:
– Nu är gubben så gammal så han är inte alls attraktiv på arbetsmarknaden, då gör jag det jag vill göra och det var detta, säger Per-Arne.
Efter vidareutbildning blev han klar massör och kroppsterapeut.
– Det ena problemet kommer från det andra, så mår man inte bra i själen kan man få ont i kroppen. Då är det bra att ha båda delarna, säger han och fortsätter:
– Men som sagt, det har varit problem att leva på det, men gör man ett bra jobb så sprider man det vidare.
En verksamhet som spridits till besökare från Malmö till Stockholm.
– Knäred ligger väldigt centralt och bra. Sätter man en passare vid Knäred så blir det ett stort upptagningsområde, menar han och berättar vidare:
– Jobbet har betytt allt för mig. Jag kan inte minnas en dag som jag tyckt att det varit tråkigt att gå till jobbet. Då tror jag att man hittat rätt. Jag fann det så intressant att ta hand om människan oavsett vad det handlar om, säger Per-Arne

Efter tio år i Skottorp flyttade han verksamheten till Knäred, först Björkliden och nu på Doktorsvägen.
En ort där P-A är väl bevandrad och han flyttade själv till sitt föräldrahem.
– Innanför verksamhetens väggar är jag P-A, men när jag går ut och tar på mig mina civila kläder är jag Per-Arne, så jag är lite av dr Jekyll och Mr Hyde, det är därför jag klarade av den privat delen också utan problem.
– De gångerna jag varit trött har handlat mer om att jag varit trött i knoppen.
Som mest arbetade han 60 timmar i veckan med 65 besök varje vecka. Ändå hann Per-Arne med mycket fritid.
– Många undrade hur jag orkade dansa när jag jobbar så mycket, men då vände jag på det och sa; ”Hade jag inte dansat så hade jag inte orkat jobba så mycket. Det ger mig mycket och utan dansen skulle jag inte orka jobba. Visst det var en hel del flackande men vad gör man om man vill ha roligt.
– Mötena med människorna gav så mycket och samtidigt upptäckte jag att jag inte behövde jobbar så mycket i längden, berättar P-A.
Därför kontaktade han en kollega från Lidhult, massören Christina Jönson, och anlitade henne en gång i veckan, 2004.
– Bara det avlastade mig, menar han.
Åren har gått och efter närmare trettio år väljer nu Per-Arne Persson att stiga åt sidan.
– På något vis känns det i hjärtat men jag har lovat att verksamheten ska finnas kvar och det kommer den att göra med kvaliteterna jag har varit ute efter. Jag kan ju inte stå här och jobba till jag är 90, säger han och skrattar.

Verksamheten kommer att tas över av den välbekanta trion med Christina Jönsson, Anneli Ahlgren och Pernilla Andersson, som arbetat med honom en längre tid.
– Det är inte lätt att hitta någon som jobbar på samma sätt men det viktiga för mig är att hitta folk med samma intuition som jag har där människan har förtur i alla lägen. Och det känns jättebra med dessa tre, berättar P-A.
I samband med bytet väljer man att även byta namn till Friskvårdshuset.
– Anledningen till det är att organisationen ändrats lite. Tidigare har Per-Arne varit ensam ansvarig för hela driften och gjort hela jobbet. Nu har vi delat upp ansvaret i lika stora delar. Då kändes det viktigt att det blev ett neutralt paraplynamn på huset och att alla verksamheter finns tydligt under ett och samma tak, säger kiropraktorn Pernilla Andersson, om huset där Verksamheterna Vitulima, Levande hälsa och P-A:s muskelbot, huserar.
– Annars är det bara att fortsätta på samma spår som tidigare försäkrar Christina Jönson.
– Vi kommer att erbjuda samma tjänster och sedan kan det finnas utrymme för att utöka med fler personer. Passar de in i verksamheten och kan fungera som ett komplement till det vi redan gör är det inte omöjligt. Vi vill ha en bredd, säger Pernilla vidare.
Den senaste medarbetaren, Anneli Ahlgren är glad över att få chansen. Hon har successivt fått ta över P-A:s massagebesökare.
– Jag är så otroligt tacksam över att jag fått förtroende från alla människor som besöker oss och som jag tagit över efter P-A, säger hon.

Nu väntar Per-Arne på att fylla dagarna med annat.
– Det känns bra att lämna nu. Jag har en del renoveringsprojekt att syssla med, så jag lär inte gå sysslolös, säger P-A, som inte lämnar verksamheten helt.
Han kommer att fortsätta att ha kontakt med en handfull kunder med speciella problem, en dag varannan vecka.
– Så länge de är i behov av mig och så länge min kropp orkar med det kommer jag fortsätta en dag varannan vecka. De har ingett en trygghet och han avslutar:
– Men det känns framför allt väldigt bra att alla dessa tre uppfyller mina ideologiska tankar med verksamheten och vidare in i framtiden.

Namn: Per-Arne Persson.
Ålder: Snart 70 år.
Bor: I Hjörnered utanför Knäred.
Gör: Kroppsteapeut och pensionär på deltid.
Familj: Särbo, fyra barn och sju barnbarn, plus två bonusbarn.
Intressen: Renovera hus, fiske, spelat fiol, musik, gammeldans.
Hur är jag som person: Tänkare, effektiv och lugn.
Aktuell: Lämnar över verksamheten P-A:s muskelbot till kiropraktorn Pernilla Andersson samt massörerna Christina Jönson och Anneli Ahlgren, som nu står som ansvariga för verksamheterna P-A:s muskelbot, Vitulima och Levande hälsa inom Friskvårdshuset i Knäred.

×