Ett översvämmat Hökafält är ingen garanti för att grundvattnet är helt återställt. Arkivbild
Mattias Leijon. Arkivbild

Grundvatten fattas trots regniga månader

Laholm Även om de senaste månadernas ihärdiga regnande har fyllt på grundvattenmagasinen är nivåerna på sina håll fortfarande inte helt återställda, och det finns risk för bevattningsförbud även kommande sommar.

– Läget är betydligt bättre än vid samma tid förra året, säger Mattias Leijon, chef för Laholmsbuktens VA, som står för produktion och leverans av dricksvatten i Laholms och Halmstads kommuner.
Det är nu mitt i den grundvattenbildande perioden och därför svårt att ge någon tillförlitlig prognos om den kommande sommarens vattentillgång.
– Vi väntar fortfarande på ännu mer regn, och vissa av våra vattentäkter har inte fyllts på fullt som förväntat, trots nederbörden, säger Leijon.
Detta handlar bland annat om en vattentäkt i Veinge och några vid Galgberget i Halmstad.

Det finns alltså fortfarande risk för bevattningsförbud kommande sommar, även om det sannolikt inte blir av samma omfattning som under 2017.
– Blir det en ”skitsommar” med mycket kallt väder som folk inte badar så mycket i, så påverkar det situationen, liksom om det blir varmt och folk lever ”Medelhavsliv” och förbrukar mycket vatten. Då finns det en uppenbar risk för bevattningsförbud, säger Leijon.

Inom några veckor kommer han att presentera en tydligare bedömning av den kommande av vårens och sommaren vattentillgång.
På sin hemsida uppmanar LBVA fortfarande befolkningen i Halmstads och Laholms kommuner att spara på vattnet, eller vara ”vattensmarta” som man kallar det. Man påpekar också att ”det kommunala vattnet ska i första hand användas till mat, dryck och hygien. Varje liter vi sparar nu i vinter har vi nytta av till sommaren.”

×