Caroline Fransson hjälpte dottern Wilma Fransson Hedberg att tryggt åka till pappa Magnus Hedberg, när familjen besökte Vallåsen för att se om dottern gillade skidåkning lika mycket som förädlrarna. Foto: Hans Bengtsson
Något av det svåraste med utförsåkning är att gå med pjäxorna, konstaterade Elisabet Hjalmarsdottir som skulle prova på det alpina nöjet tillsammans med Susanne Kastberg.
Susanne Kastberg är rutinerad utförsåkare men tycker likafullt att det är bökigt att få på sig pjäxorna.
Fyra av sju backar var öppna i går och Vallåsens platschef när förhoppningen att öppna fler inom några dagar, bara kylan håller i sig.
Öppningen var planerad till på lördag med Vallåsens ledning bestämde sig för att dra igång liftarna redan i går, för att inte fördröja den redan sena säsongsstarten ytterligare.
Caroline Fransson och Magnus Hedberg har hållit upp med skidåkningen sedan dottern Wilma föddes, men i går var det dags att ta upp det stora intresset.
Det finns fortfarande hopp om en fin skidsäsong.
Vallåsen öppnade i går några av sina backar.

De gjorde första åket på Vallåsen

Vallåsen I går var det dags att knäppa pjäxorna för årets första åk i Vallåsens backar.
– Som vi har väntat på detta, sade Susanne Kastberg från Klippan, som skulle inviga 50 år yngre kompisen Elisabet Hjalmarsdottir i utförsåknings hemligheter på Hallandsås nordsluttning.

Susanne Kastberg satt i bilen kämpade med pjäxorna när LT kom till platsen.
– Man får upp värmen bra av att knäppa dem, sade hon.
När det projektet var klart hjälpte hon sin kamrat, som aldrig förut hade åkt utför, med utrustningen.
– Hon såg lite rädd ut när vi kom hit och hon såg backen, skvallrade Kastberg, men försäkrade att Elisabet skulle vara i goda händer.
– Jag har lärt många barn att åka skidor genom åren. För skidferie är den semester man kan ha, sade danskan som bor i Skåne sedan tio år tillbaka och är en regelbunden gäst i backarna.

I pistens nedersta flacka del befann sig en liten familj från Hjärup utanför Lund.
Mamma Caroline Fransson skickade med varsam hand iväg dottern Wilma Fransson Hedberg till pappa Magnus Hedberg, som stod på knä halvannan meter bort och tog emot flickan efter livets första lilla åk.
Båda de vuxna är vana skidåkare och ville nu undersöka om dottern var lika begeistrad av utförsåkning som de. De första korta åken mellan föräldrarna slutade med barnaleenden, och även den första turen upp med knappliften föreföll gå odramatiskt.
– Vi vill starta här innan vi bokar en skidsemester, sade Magnus Hedberg.

Vallåsens platschef Jesper Malmquist var tvungen att vårda sjukt barn på öppningsdagen men pratade med LT på telefon.
– Det är ju tråkigt att vi inte har kunnat öppna tidigare men så är det att driva skidbacke på Hallandsås. Vi har med det i kalkylen.
För tio år sedan öppnade man faktiskt senare än nu, berättar han.
Efter de senaste dagarnas kyla han man kunnat lägga snö dels från den nya snöfabriken, dels från snökanonerna i backen.

Jesper Malmquist ser optimistiskt på den fortsatta säsongen.
– Vi kan få två fantastiska sportlovsveckor och sedan har vi ytterligare några veckor där vi tar emot skolgrupper. Vi har snö så att det räcker länge och det kan fortfarande bli en mycket bra vintersäsong.

×