Stefan J Nillson från Halmstad visade i går ett litet urval av alla de bilder han har tagit under 18 års besök på Hallands Väderö för eftermiddagslediga Mellbystrandsgården. Foto: Hans Bengtsson
Efter att ha sett Stefan J Nilssons bilder kom prästen Mathilda Kjellström Ståhl på att årets vårutflykt nog ska gå till Hallands Väderö.
Stefan J Nilsson vill ta mångtydiga bilder som visar naturens mystik och symbolik. Detta var ett av alla fotografier från Hallands Väderö som Gemenskapsgruppen i fick se.
Stefan J Nilsson från Halmstad visade i går för eftermiddagslediga på Mellbystrandsgården ett litet urval av alla de bilder han har tagit under 18 års besök på Hallands Väderö. Foto: Hans Bengtsson

Fotografen fastnade för Hallands Väderö

Mellbystrand 18 år i rad har Stefan J Nilsson tagit med kameran över vattnet till Hallands Väderö. I går visade han några av alla sina bilder på Mellbystrandsgården. Och kanske gav han inspiration till årets kyrkliga vårutflykt.

Till vardags är Stefan J Nilsson cykelhandlare i Halmstad. Men han lämnar gärna den moderna civilisationen och lever under enklare förhållanden i Hallands Väderös gamla fyrvaktarbostad.
För även om han hade besökt den skånska ön med det halländska namnet tidigare, var det först när han fick möjlighet att övernatta som han riktigt fastnade.
– Tidigare hade jag varit här på dagsutflykter, men man kom först klockan tio och behövde åka tillbaka klockan fem. Att övernatta är perfekt för då kan man gå upp tidigt och ha ön för sig själv i flera timmar. Sandhamn på morgonen är fantastiskt, säger han.

Stefan J Nilsson inspireras också av att leva enkelt, utan rinnande vatten. Att hämta det från handpumpen och sedan behöva hushålla med resursen får honom att tänka efter hur han konsumerar vatten i vardagen.
– Och så brukar jag ha frun med, och då blir det ännu mysigare här, säger han.
Men det är bilderna detta ska handla om:
Under nästan en timmes bildvisning fick Gemenskapsgruppen i Mellbystrandsgården se ett urval av bilderna han tagit på ön.

Det har hunnit bli några stycken efter 18 år, och Nilsson erkänner att han inte har hunnit gå igenom resultaten av alla års fotograferande.
Bildvisningen gav inspiration till församlingens präst Mathilda Kjellström Ståhl.
– Jag har ännu inte planerat årets vårutflykt. Nu ska jag grunna på om inte Hallands Väderö kan vara ett alternativ, sade hon i samband med att hon tackade fotografen för den fina visningen.

Denne hoppades att den kvinna i publiken som sagt honom att hon har bott här i bygden i 28 år utan att ha besökt Hallands Väderö, skulle följa med.
– Det är ju nästan skandal att inte ha varit där, skojade Stefan J Nilsson.
Själv har han redan bokat rum för två tillfällen under kommande säsong. Som utsocknes får han vara ute i god tid för att få plats. Torekovsborna har nämligen förtur till övernattningarna.
Fotografierna som exponerades på vita duken visade öns natur, ofta i närbild med fokus på detaljer. Exempel på det var en serie bilder på vitsippor, som han helt enkelt inte kan låta bli att plåta, om och om igen, ur olika vinklar. Men också stämningsfulla scener i Tångakärret.

Stefan J Nilsson beskriver på sin hemsida sin fotografiska ambition: ”Jag strävar efter att bilderna ska vara mångtydiga och fantasieggande med mystik och symbolik. Jag vill förmedla en känsla av naturens väsen.” Han har deltagit i en lång rad konstutställningar och skördat priser i fototävlingar.

×