Grusplanen på Löparegränd kan eventuellt bli en permanent parkering, när det nu dröjer innan p-huset på stationsområdet förverkligas. Foto: Hans Bengtsson
Sara Paulsson tycker kommunpersonalen ska ställa sina bilar på den tillfälliga parkeringen, så att besökare till centrum får plats på stationsområdet. Arkivbild
Thomas Jönsson konstaterar att byggmarknaden för närvarande är överhettad och konkurrensen för dålig, för att kommunfastigheter ska vilja bygga nytt p-hus.

P-huset parkeras

Laholm Det har bara lämnats ett enda anbud på att bygga parkeringshuset på gamla stationsområdet, och detta ligger många miljoner kronor över förstudiens förväntningar.
– Därför avbryter vi upphandlingen av parkeringsdäcket, säger Thomas Jönsson (M), styrelseordförande i Kommunfastigheter.

Det enda anbudet ligger på cirka 50 miljoner kronor. I förstudien tänkte man sig snarare 35 miljoner kronor.
– Nu får vi gå tillbaka till ägarna [Laholmshem och kommunen] för att diskutera hur vi ska göra. Vår rekommendation är att avvakta tills byggmarknaden inte är fullt så het, och hoppas att vi då får mer än ett anbud, säger Jönsson.
Han har ingen uppfattning om detta kan bli mycket lägre än det nu lämnade. Men om det kommer mer än ett anbud så ger det åtminstone en stabilare grund att fatta beslut om byggentreprenör på, än med ett enda anbud.
– Det säkerställer att vi får ett marknadspris. Nu kan vi bara konstatera att det vi fått är mycket högre än i förstudien.

Eventuellt ska man gå igenom upphandlingsunderlaget för att se om det finns något i konstruktionen man kan ändra för att sänka kostnaderna.
– Vi får analysera och se vad det är som gjort det så dyrt. Men en sak är vi klara med analysen av: konjunkturen är en stor faktor i detta. Marknaden är överhettad och det är extra tråkigt eftersom kommunen nu har många stora projekt man vill bygga.
Han tycker dock inte att det är någon katastrof att p-husbygget stoppas.
– Det handlar ju inte om en förskola eller skola där det i högre grad berör människor av kött och blod, säger Jönsson.
Han tror också det finns en tillfällig lösning.
– Visst behöver vi parkeringsplatser men kommunen borde kunna lösa det genom att iordningställa den provisoriska parkeringsplatsen bakom Siloetten.
Den var planerad som ersättning för de parkeringsplatser på stationsområdet som försvinner under byggtiden.
Frågan om den provisorisk parkeringsplatsen ligger hos kommunstyrelsen.

Elisabet Babic (M) är ordförande i den och säger att hon har full förståelse för kommunfastigheters beslut att stoppa upphandlingen.
– Det skulle ju bli en helt annan prisbild än vad vi tänkt oss, säger hon.
Hon tycker att den provisoriska parkeringsplatsen bakom Siloetten ska göras permanent för att snabbt få fram fler parkeringsplatser, inte minst för besökare till centrums butiker, även om det blir en liten bit för dem att gå.
Köpmannaföreningens ordförande Sara Paulsson är besviken på att p-huset på stationsområdet pausas.
– Vi hade sett fram emot att få ett parkeringshus och vill inte ha någon provisorisk lösning. Det behövs fler parkeringar nära centrum.
Hon har ett förslag som skulle gynna centrumhandeln och dess kunder:
– Jag tycker att folk som jobbar i kommunhuset ska parkera bakom Siloetten, då blir det lättare för besökare att parkera på stationsområdet och andra platser nära centrum.

×